Hem » Schumacher: Sparka Magnussen (Steiner kritiseras)
AI-genererad illustration av Schumacher: Sparka Magnussen

Schumacher: Sparka Magnussen (Steiner kritiseras)

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-01-06

Mick Schumachers framtid i Haas F1 stall är högst osäker. Tyskens styrning är den enda som inte är fastställd i termer av kontrakt inför nästa år. Nu vill Schumachers farbror och tillika före detta F1 förare, Ralf, att Haas ska sparka Magnussen om de väljer att anlita Hülkenberg. Det skulle innebära att det amerikanska stallet som nyligen fick en ny titelsponsor i penningöverföringstjänsten MoneyGram skulle få en heltysk föraruppställning. Samtidigt som Ralf Schumacher föreslår att Magnussens kontrakt bryts så får Günther Steiner kritik från andra före detta förare i media.

Hülkenberg ersätter Schumacher i Haas?

Mick Schumacher har inte rosat marknaden i Formel 1 säsongen 2022. Tysken gjorde bra i från sig relativt sin dåvarande stallkamrat Nikita Mazepin förra året.

Tyvärr var Haas bil så långt efter de övriga i startfältet att det var svårt att säga hur pass väl Schumacher stod sig i förhållande till de övriga förarna. I år har det sett annorlunda ut och Haas återfinns på åttonde plats i konstruktörs-VM.

Trots att poängen har börjat trilla in för stallet så har Mick Schumacher inte gjort tillräckligt för att med säkerhet försvara sin styrning i sporten. Faktum är att det bara är platsen bredvid Kevin Magnussen som är kvar att slåss om inför säsongen 2023.

Günther Steiner, Haas stallchef, har vid flera tillfällen kritiserat sin tyska förare i media för att krascha för ofta och för kostsamt. Även ägaren, Gene Haas, har nämnt den faktorn i det offentliga.

Händelseutvecklingen indikerar att Schumacher lämnar Haas

Den senaste händelseutvecklingen i Formel 1 världen indikerar att Mick Schumacher verkligen hänger löst. Hans landsman och tillika reservförare i Aston Martin, Nico Hülkenberg, sägs vara aktuell för att bli Magnussens stallkamrat nästa år.

Sedan tidigare har Aston Martin värvat årets F2 mästare, Filipe Drugovich, som reserv- och testförare inför 2023. I veckan offentliggjorde de dessutom att Mercedes reservförare och tillika regerande Formel E mästaren Vandoorne också ansluter som reservförare till nästa år.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Det tyder minst sagt på att Hülkenberg är på väg att lämna organisationen. Ska man tro på ryktena är han på väg till Haas för att bli ordinarie förare igen efter att ha stått utan styrning sedan han lämnade Renault efter säsongen 2019.

Ralf Schumacher: Sparka Magnussen

Alla är inte ense om att Mick Schumacher ska lämna F1 och ge plats åt sin landsman. En av dem som försvarar Haas tyska förare är den sexfaldiga racevinnaren Ralf Schumacher.

Han är farbror till Mick Schumacher och har under en längre tid uttalat sig i media i syfte att säkerställa att hans brorson inte förlorar sin plats i Formel 1.

Men nu har han gått ett steg längre. Brittiska Mirror rapporterar att Ralf Schumacher föreslår att Haas ska sparka Magnussen. Det skulle innebära att Haas har en helt tysk föraruppställning.

I så fall blir de det tredje stallet att ha samma nationalitet på båda sina förare tillsammans med Alpine som kommer att ha två fransmän i bilen nästa år samt Mercedes med två britter.

Vill sparka Magnussen baserat på halva säsongen

Ralf Schumacher baserar sitt uttalande om att han tycker att Haas ska sparka Magnussen om de vill rekrytera Hülkenberg på andra halvan av säsongen. Baserat på prestationerna sedan Silverstone Grand Prix, som vanns av Carlos Sainz Jr, anser han att Mick har varit den starkare av de två Haasförarna.

Mick Schumacher har dessutom haft otur i termer av strategiska val och utfall. Ralf pekar dessutom på det senaste racet i Mexiko där Haas tyska förare var upp till sex tiondelar snabbare än Magnussen per varv.

Med det nya kapitalinflödet från avtalet med MoneyGram ändras spelplanen för Haas. De skulle troligtvis kunna köpa ut Magnussen från hans existerande avtal och göra verklighet av Ralf Schumachers förslag att sparka Magnussen.

Steiner kritiseras av före detta F1 förare

Samtidigt som Ralf Schumacher talar om möjligheten för Haas att sparka Magnussen har en annan tysk F1 förare vänt sig till media för att yttra sin åsikt kring Mick.

Det är Hans-Joachim Stuck som gjorde sex säsonger i Formel 1 som har gett sig in i debatten. Han anser att sonen till legenden Michael Schumacher hör hemma i F1, något som framkommer i en intervju med ServusTV och rapporteras vidare av Mirror.

Stuck säger att unga förare ibland gör misstag eftersom de inte vet vart gränsen för bilen är någonstans. Därför kritiserar han Steiner för att ha skapat onödig press på sin tyska förare genom sina uttalanden i media.

Hans-Joachim Stuck går vidare med att göra sin åsikt hörd i frågan om vem som ska köra för Haas nästa år. Han anser att det vore galet att inte ge Schumacher chansen även nästa år och han säger att Mick kommer att bli riktigt bra i framtiden bara han hittar rätt med bilen.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese