Hem » Sebastian Vettel har Svårt att Förstå Haas Beslut

Sebastian Vettel har Svårt att Förstå Haas Beslut

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-11-19

Sebastian Vettel har svårt att förstå Haas beslut att anlita Nico Hülkenberg istället för att förlänga med Mick Schumacher. Det uppgav han i en intervju med Sky Sports Germany efter att Haas hade offentliggjort sin föraruppställning för säsongen 2023. Beslutet från det amerikanska stallet innebär att bägge tyska förarna från årets startfält inte kör den kommande säsongen.

Haas beslut bygger på erfarenhet

Du som har följt Formel 1 och nyhetsflödet runt sporten de senaste veckorna har inte haft svårt att lista ut att Mick Schumacher låg pyrt till. Spekulationerna har varit många om att tyskens dagar i sporten var räknade, åtminstone för den här gången.

Händelseutvecklingen som innebar att Aston Martin rekryterade två nya reservförare var bara ett exempel på indikatorerna kring hur Hülkenberg kom allt närmare en styrning i Haas. Nu står det alltså klart att Schumachers prestationer inte har levt upp till förväntningarna.

Inför Abu Dhabi Grand Prix kom så offentliggörandet.

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Günther Steiner har sagt att det inte enbart är en faktor som har föranlett att Hülkenberg ska få dra på sig racingoverallen igen. Istället är det en cocktail av saker som spelar in.

Ett av de främsta argumenten för att göra sig av med Mick Schumacher är att han kraschar för mycket vilket kostar pengar. I ett stall likt Haas finns det inte tillräckligt med pengar för att täcka upp det.

Dessutom äter reparationerna och produktionen av nya delar upp värdefulla resurser som annars kan allokeras till att utveckla bilen. Just att förbättra bilen under pågående säsong är inte Steiner & Co:s styrka. Därför kan varje dollar som kan tillskrivas det ändamålet bli värdefull.

Utöver krascherna så är det erfarenheten och pålitligheten som Hülkenberg besitter som har attraherat Haas. Nico har ett rykte om sig att göra det mesta som går att göra med en bil som är bra nog för att kontinuerligt plocka poäng.

Inflammerade relationer i bakgrunden

En annan problematisk aspekt av Mick Schumachers plats i Haas är, enligt rykten, hans relation till stallet. Schumachers management verkar inte ha kommit överens särskilt bra med förarens arbetsgivare.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Ralf Schumacher har flera gånger svingat mot Günther Steiner i media. Bland annat har han lagt fram det, minst sagt desperata, förslaget att Haas borde sparka Kevin Magnussen.

Sprickorna mellan de två lägren har inte gynnat Mick Schumacher och det kanske kan ha varit en faktor som föranledde att Nico Hülkenberg nu får chansen att återigen köra Formel 1 bil på heltid.

Men alla ser inte riktigt logiken som Günther Steiner och Haas har kommunicerat.

Sebatian Vettel förstår inte Haas beslut

Sebastian Vettel, en fyrfaldig världsmästare i Formel 1, har varit en vän och mentor till Mick Schumacher sedan han kom in i sporten tillsammans med Nikita Mazepin ifjol. De två har haft några tuffa bataljer på banan, inte minst när Schumacher fortfarande jagade sin första poäng och de två racade stenhårt i Miami Grand Prix.

Givet relationen mellan Vettel och Schumacher så är det rimligt att anta att Sebastian gärna hade sett att Mick förblev i sporten.

Men nu blir det inte så och den pensionerande världsmästaren tycker att det är svårt att förstå Haas beslut.

Vettel gav sympati till Schumacher i en intervju med tyska Sky. I samma intervju gav han på ett respektfullt sätt kritik till cheferna i Haas.

Enligt Vettel är det svårt att förstå dem ibland. Sebastian sa att han helt klart tycker att Mick har förtjänat en styrning och att den här säsongen definitivt inte har varit enkel för hans landsman.

Vettel sa också att Mick givetvis har gjort misstag genom året som gått men att Haas inte på något sätt är fläckfria. Han understryker vikten av arbetsmiljön och att det från utsidan ser ut som att det amerikanska stallet kan förbättra sig på det området.

Källa: Crash