Hem » Nya motortillverkare i F1? Porsche ger inte upp hoppet
Porsche-ger-inte-upp

Nya motortillverkare i F1? Porsche ger inte upp hoppet

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-24

Hösten 2022 har i hög utsträckning handlat om transfermarknaden som slutade med att Alpine tvingas köpa ut och betala Gasly en monsterlön. Förarmarknaden har varit så intensiv att jakten på nya motorleverantörer nästan har hamnat i dess skugga. Detta trots att Audi officiellt blir leverantör av F1 motorer från 2026. Men Red Bull satte stopp för Volkswagens andra märke att ta sig in i sporten. Men Porsche ger inte upp hoppet om att tävla i F1 ännu.

Porsche ger inte upp hoppet efter kollapsad Red Bull deal

Det såg länge ut som att Formel 1 skulle få en ny stark allians. Red Bull som har vunnit två raka förar-VM i Formel 1 och är på väg att bli konstruktörsmästare 2022 skulle ingå en deal med tyska Porsche.

Allt såg klappat och klart ut när dokument från de marockanska myndigheterna läckte ut som visade att de båda parterna hade långt gångna samtal. Tanken var att Porsche skulle köpt hälften av aktierna i Red Bulls racingverksamhet.

Men affären föll igenom väldigt plötsligt. Detta efter att Red Bull insett att en överenskommelse med VW-gruppen skulle reducera deras flexibilitet och autonomi.

Läs också: Blir Sargeant Williams Förare 2023 efter senaste pressmeddelandet?

Istället annonserade energidrycksracingstallet att de intensifierar sitt samarbete med Honda. Det lämnade tyskarna utan samarbetspartner men Porsche ger inte upp hoppet för det.

Kan köpa in sig i existerande stall eller starta nytt

Det nya motorreglementet är tänkt att attrahera nya motortillverkare i F1. För stunden är det bara fyra olika företag som tillverkar motorer för Formel 1. Dessa är:

  • Renault
  • Red Bull Powertrains
  • Mercedes
  • Ferrari

Som tidigare nämnt kommer även Audi att ansluta sig till den skaran från och med 2026. Ryktet säger att de kommer att köpa in sig i Sauber – något som ser än mer troligt ut efter att Alfa Romeo annonserat att de inte förlänger sponsoravtalet med det schweiziska stallet efter säsongen 2023.

Porsche ger inte upp och det finns möjligheter

Trots att vare sig McLarens eller Williams ägare verkar vara särskilt intresserade finns det möjligheter och Porsche ger inte upp hoppet om Formel 1. Sedan tidigare är det känt att Andretti som har verksamheter i Formel E och inom amerikansk racing vill in i F1.

Förra året var amerikanen nära att förvärva Sauber men affären föll igenom. Han har dessutom mött svårigheter i form av motstånd från existerande stall som inte vill ha in fler aktörer som ska vara med och dela på prispengar och liknande.

Men Porsche och Andretti samverkar redan i Formel-E och det skulle vara möjligt att förlänga det samarbetet till Formel 1. Kanske kan en sådan lösning vara intressant för Formel 1 som organisation, de har trots allt länge velat se fler motorleverantörer i sporten.

Andra leverantörer vill in i Formel 1

Den senaste veckan har det ryktats om att fler än bara tyska Porsche vill in i Formel 1 som motorleverantörer. Både sydkoreanska Hyundai samt amerikanska Ford sägs vilja komma in i motorsportens finrum, kanske genom ett samarbete med just Andretti.

För Porsches del skulle det kunna medföra att de behöver se till existerande stall trots allt.

I så fall kan AlphaTauri vara en möjlighet. Tidigare har även Haas sagts vara ett potentiellt stall att ta över när Porsche inte ger upp sina F1-drömar. Men det nya titelsponsoravtalet med MoneyGram lär stoppa alla sådana planer.

Källa: The-Race.com

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese