Hem » Kritiska röster mot Red Bull: Bottas önskar hårt straff
Austin-texas-skyline

Kritiska röster mot Red Bull: Bottas önskar hårt straff

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Den stora snackisen inför USA Grand Prix har helt klart varit Red Bulls överträdelse mot budgettaket från säsongen 2021. I skymundan har Haas annonserat en ny titelsponsor men medias fokus ligger helt klart på det finansiella regelverket. Tidigare i veckan läckte Zak Browns brev till FIA ut i offentligheten. I dokumentet beskrev amerikanen hur han vill se att, som han säger, fuskande stall ska bestraffas. Nu höjs allt fler röster som ger stöd till Brown. En av dem återfinns i Alfa Romeo. Valtteri Bottas önskar ett hårt straff för Red Bull och även Hamilton har uttalat sig i frågan.

Bottas vill se ett hårt straff

Förra året deltog Valtteri Bottas i striden om konstruktörs-VM när han agerade andrafiol bredvid Lewis Hamilton. I år är situationen annorlunda och han krigar i mittfältet.

Men det innebär inte att han inte har åsikter rörande Red Bulls finansiella regelöverträdelse som FIA har rapporterat. I Austin sa Bottas att han personligen hoppas att stallet får ett strikt och hårt straff.

Reglerna är där för att följas och om de har brutits vill han att straffet som delas ut ska bli kännbart. Vidare pratar Sauber Alfa Romeos finska F1 förare om fjolårets titelkamp.

Han understryker att Mercedes F1 stall visserligen gick segrande ur konstruktörsstriden. Men på förarsidan fick hans stallkamrat se sig besegrad med bara några ynka poäng.

I den kampen kan några extra miljoner ha gjort stor skillnad, något som tidigare även har nämnts bland annat i Browns brev.

Flera förare pratar om de finansiella reglerna

Det är inte bara Bottas som har pratat om hur han vill se Red Bull straffas för sina regelöverträdelser. Andra förare har också svarat på frågor som rör ämnet och den underliggande trenden är tydlig.

De flesta vill se kännbara straff för att bryta mot reglerna. Carlos Sainz Jr som kör för Scuderia Ferrari sa att han tror att alla förare och stall vill ha klarhet och rättvisa.

Enligt spanjoren vet alla hur mycket man kan vinna på att spendera mer än budgettaket tillåter. Ferrariföraren påpekar att det var därför de stora stallen tidigare spenderade 350$ miljoner snarare än de 145 miljonerna som var tillåtna under fjolåret.

Hamilton instämmer – Vill se hårt straff

På presskonferensen inför USA Grand Prix fick den sjufaldiga världsmästaren Hamilton frågor om budgetöverträdelserna som Red Bull, enligt FIA, har gjort. Britten var inte allt för pratglad.

Efter lite om och men samt uttalanden från journalisterna om att vissa av Hamiltons fans ville att fjolårets VM skulle revideras öppnade han upp.

Kolla in våra speltips inför USA Grand Prix

Lewis Hamilton uttalade sig och sa att han inte tror att det vore bra för sporten om ett rapp över fingrarna var allt som delades ut. I så fall kan de lika gärna strunta i budgettaket.

Det för mina tankar till att Wolff tidigare har sagt att Mercedes överväger att strategiskt överstiga de finansiella begränsningarna om Red Bull inte straffas ordentligt.

Under presskonferensen nämnde Hamilton också att han har fortsatt förtroende för FIAs president Mohammed Ben Sulayem. Britten säger att han måste ge dem förtroendet att fatta det rätta beslutet.

Retoriken i depån kan helt klart tolkas som att snaran dras åt runt Red Bull. Men vi ska ha i åtanke att Christian Horner och hans stall fortsatt står fast vid att de har följt regelverket och att de inte håller med FIA i bedömningen av kostnaden som ledde till slutsatsen som säger att stallet bröt mot det finansiella regelverket.

Källor: Crash.netThe-race.com

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese