Hem » Tankar efter Saudiarabiens Grand Prix 2022
Jeddah--där-Saudiarabiens-Grand-Prix-kördes

Tankar efter Saudiarabiens Grand Prix 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-06

Ännu en racehelg har nått sitt slut och vilket race vi fick se i Saudiarabiens Grand Prix 2022. Visserligen började helgen på ett omtumlande och tråkigt sätt med en militär incident i närheten av banan som höll förarna uppe långt in på natten.

Men när blickarna väl vändes mot racingbanan hade både förarna och publiken som såg eventet i Saudiarabien riktigt roligt.

Till skillnad från fjolårets upplaga av racet i Jeddah så fick vi se ett rent race som inte avbröts av rödflaggor samtidigt som förarna inte gjorde någonting allt för kontroversiellt, eller gjorde de det?

Verstappen vann Saudiarabiens Grand Prix på ett sportsligt sätt

Inför Saudiarabiens GP spekulerade jag i utfallet och min gissning var att det skulle vara Red Bull Racing som skulle dra det längsta strået eftersom de har en högre toppfart. Så blev också fallet efter att Max och Leclerc utmanat varandra om segern flera gånger om.

Bland annat innehöll bataljen en liknande incident som vid fjolårets upplaga av racet då Hamilton och Max kolliderade vid mätpunkten för DRS inför start och målrakan. Lyckligtvis skötte Leclerc och Verstappen det snyggare och publiken fick se två intelligenta racers spela schack med varandra bakom rattarna.

Men även om det var Verstappen som till sist stog som vinnare och kampen mellan honom och Leclerc är den vi tar med oss från helgen så var det inte så startgridden såg ut.

Perez och Red Bull startade från pole

Efter att kvalet hade avslutats på lördagskvällen hade ny historia skrivits två gånger om i Formel 1. Sergio Perez hade presterat den snabbaste kvaltiden och därmed säkrat pole position. Det innebar att han satte två rekord efter varandra.

 • Perez blev den F1 föraren från Mexiko att ta pole position
 • Det tog Sergio Perez 215 försök innan han i Saudiarabiens Grand Prix 2022 för första gången kvalade in i pole position. Så många race har det inte tagit för någon tidigare innehavare av första startruta att ta sig dit.

Tack vare kvalprestationen såg det mycket ljust ut för Mexikanen som kanske skulle kunna vinna sitt och Red Bulls första race för säsongen. Men fru Fortuna ville annat och efter att Williams Latifi kraschade självförvållat i samband med att luckan för depåstop öppnades spolades Perez segerdrömmar ner i toaletten.

Latifis krasch innebar att säkerhetsbilen kallades ut precis efter att Perez hade lagt på den hårdaste gummiblandningen. Därmed kunde konkurrenterna göra snabbare depåstopp och det medförde att Perez återfanns på tredje plats när racet återupptogs.

Dessvärre var han också tvungen att släppa förbi Ferrariföraren Sainz eftersom Sainz var marginellt framför Perez vid utgången från depån.

Det blev till slut en fjärdeplats för Perez som fick se sig slagen av Verstappen, Leclerc och Sainz. Därmed drygade Ferrari ut sin ledning i konstruktörs-VM ytterligare.

Mercedesmotorerna imponerade inte i Saudiarabiens Grand Prix 2022

På femteplats hittar vi George Russell som stod för en solid prestation under helgen. Han behövde inte bara bekymra sig över sitt race och Mercedes svagheter.

George Russell var den enda representanten för förarnas fackliga organisation och tvingades också bära ett stort ansvar i samband med diskussionerna kring säkerheten som följde efter missilattacken.

Men när de väl kom till att köra så gjorde Russell bra ifrån sig och han kvalade in på sjätteplats bakom Ocon. Det åtgärdades i starten och därifrån var det ingen som utmanade den unga Mercedesföraren om femteplatsen i racet.

Dessvärre gick det sämre för många andra bilar som använder sig av Mercedes motor. Stallkamraten Lewis Hamilton kvalade in på 16:e plats. Så dåligt har han inte kvalat sedan 2009.

Dock fick Hamilton med sig en poäng efter att två bilar framför honom råkat ut för tekniska fel och tvingats bryta racet. Även Lando Norris i Mclaren drog nytta av det och lyckades ta sig upp på en sjunde plats men han fick se sig besegrad i kampen sjätteplatsen av Ocon med en F1 motor från Renault på sista varvet.

Ricciardo tvingades bryta racet och de återstående Mercedesdrivna bilarna hamnade utanför poängplats. Frågan är om det är motorerna eller bilarna som inte lever upp till förväntningarna.

Alfa Romeo kan inte vara glada med utfallet

Ett stall som inte kan vara nöjda med utfallet i Saudiarabiens Grand Prix 2022 är Schweiziska Alfa Romeo. Med den fina Ferrarimotorn lyckades Bottas återigen kvala sig in i topp 10 och Zhou återfanns i Q2.

Stallet hade ett guldläge att skapa sig ett försprång mot Haas som ser ut att bli stallets främstat konkurrent i konstruktörs-VM i år. Detta efter Schumachers obehagliga krasch under kvalet som medförde att han inte kunde tävla.

Dessvärre gick de tomhänta från racet i helgen och de får ställa in siktet på att göra bättre ifrån sig i nästa F1 lopp på racekalendern. Bottas motor överhettade och Zhou led av tekniska problem inledningsvis.

Därmed kammade stallet hem noll poäng efter att Zhou tagit sig i mål som elva. Samtidigt höll Magnussen ihop sin prestation, trots fysiska smärtor och körde hem fler poäng till sin amerikanska arbetsgivare genom en meriterande nionde plats.

Vart står AlphaTauri?

AlphaTauri var ett av de mest imponerande stallen under fjolåret men under inledningen av säsongen har resultaten inte varit lika bra. Under racehelgen i Bahrain tvingades Gasly bryta efter att motorn fattat eld. I Saudiarabiens Grand Prix 2022 kom Tsunoda inte ens till start på grund av tekniska problem.

Det är oroväckande och trots att Gasly slutade på åttonde plats och bärgade åtta poäng så finns det skäl att vara återhållsam i sin bedömning av stallets förmåga i år.

Blir Ocon den stora förloraren efter Saudiarabiens Grand Prix 2022?

Inför säsongen 2021 var det många som pratade om hur personkemin mellan Alonso och Esteban Ocon skulle utveckla sig. Alonso hade ett rykte om sig att vara en ruskig vinnarskalle och att han skulle vara en bra stallkamrat var det många som tvekade på.

Men när säsongen kom igång visade det sig att samarbetet mellan Ocon och Alonso fungerade bra, bättre än väntat. Vi ser tillbaka och minns hur Alonso bidrog starkt till att säkra Estebans första och hittills enda vinst i F1 karriären.

Dessvärre kan Ocon ha skadat sin relation till Alonso igår genom att nästan forcera in honom i betongväggen på start- och målrakan. Visserligen är det racing och hårda tag i Formel 1.

Men att köra på ett sådant sätt mot sin lagkompis är inte det visaste, inte minst när det är Fernando Alonso man har att göra med. När Fernando tillslut bröt racet med motorproblem såg han minst sagt frustrerad ut när han hoppade ur bilen.

Om Ocon har väckt Alonsos ilska kan han bli den stora förloraren efter Saudiarabiens GP.

Lista: Slutresultat i Saudiarabiens Grand Prix 2022

Nedan återfinns den kompletta listan med slutresultatet av F1 racet i Saudiarabien.

 1. Verstappen
 2. Leclerc
 3. Sainz
 4. Perez
 5. Russell
 6. Ocon
 7. Norris
 8. Gasly
 9. Magnussen
 10. Hamilton
 11. Zhou
 12. Hülkenberg
 13. Stroll
 14. Albon -DNF
 15. Bottas -DNF
 16. Alonso -DNF
 17. Ricciardo -DNF
 18. Latifi -DNF
 19. Tsunoda -DNF

Vad följer härnäst?

Nu har vi sett de två första racen för säsongen som båda har utspelat sig nere i gulfstaterna. Nästkommande helg är det avbrott från Formel 1 och utövarna får en veckas välbehövlig återhämtning.

Därefter bär det av till Australien och Mellbourn när Australiens Grand Prix gör sin återkomst efter två års frånvaro. Dessvärre lär väl inte hemmapubliken ha några höga förhoppningar på nationens representant, Ricciardo, eller vad tror ni?

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese