Hem » Inför Saudiarabiens GP 2022: Förväntningar på helgen
Saudiarabiens-flagga-vajar-inför-Saudiarabiens-GP-2022

Inför Saudiarabiens GP 2022: Förväntningar på helgen

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Formel 1 säsongen rullar vidare och vi står inför Saudiarabiens GP 2022 som arrangeras i helgen. Det är härligt att det redan nu är dags för nästa race på F1 kalendern och efter dramatiken under Bahrains GP finns det mycket att se framemot.

I Aston Martin råder det fortfarande tveksamheter kring vilken tysk som kommer att köra. Vettel hade under torsdagen fortfarande inte testat negativt och befann sig i Schweiz.

Därmed finns det mycket som tyder på att det faktiskt blir Hülkenberg som gör sitt andra race för säsongen. Vi får reda på det under dagen.

En liknande toppstrid att vänta inför Saudiarabiens GP 2022

Efter att Red Bulls motor gett upp under racet i Bahrains Grand Prix säger sig stallet nu ha kommit upp med en lösning på problemet. Anledningen till att båda bilarna tvingades bryta var relaterat till bränsletillförseln.

Skulle stallet ha fått det under kontroll blir de svårstoppade, men Ferrari kommer absolut vara där och ge dem en match även framöver. Dock tror jag att det blir svårt att slå RB Racing i helgen.

Det baserar jag på de grafer som har visats upp över hur förarna hanterade sina varv under Bahrains kval. Max låg betydligt längre fram under de snabbare partierna och därmed kan troligtvis ta pole position och kontrollera racet från start.

Fortsatt blandad pott på poängplatserna

Bakom de två toppstallen tror jag att vi kommer se en fortsatt jämn strid med många inblandade. Jag är svag för Gasly och tror att han kan komma att kvala bättre och med en bra startposition ta en topp 5 placering i helgen.

Även Bottas och Magnussen med sina Ferrari motorer kan komma att blanda sig i den striden. Det vore roligt om även Schumacher kan ta poäng för att hänga med Magnussen i VM. Bilen är helt klart kapabel att ta en topp 10 placering och Steiner var ute så sent som i veckan och sa att Haas kan komma att stå på pallen under året.

Inför Saudiarabiens GP 2022 har jag inga höga förhoppningar på Mercedes. Hamilton kan förmodligen ta poäng, men att förvänta sig mer än en sjunde-åttonde placering är att ta i.

Motorn har problem att utvinna energi med det nya bränslet. Dessutom har stallet själva sagt att de inte kommer att kunna lösa sina aero-problem förens om två – tre race.

Vart står Alpine?

Alpine är ett isolerat stall och det är endast dem som använder Renaults motor. Förarna är riktigt duktiga, men hur är det med bilen och strategin? Jag tror att vi kan ha liknande förväntningar på dem inför Saudiarabiens grand prix 2022 som vi såg stallet prestera i Bahrain förra helgen.

Med andra ord, de kan slåss om poäng, väldig mellanmjölk… Gäsp.

Inför Saudiarabiens GP 2022 förväntas Mercedes-motorerna ha problem

Utanför topp 10 tror jag inte at vi kommer att se några stora förändringar. Williams, Aston Martin och McLaren har inte haft tillräckligt med tid på sig att hitta några förbättringar för att radikalt förändra sin konkurrenskraft.

Av dessa stall får McLaren ändå anses ha den bättre föraruppställningen. Kanske kan Norris ta sig ur Q1 i kvalet men så mycket mer kan vi inte vänta oss av dem.

Skulle Aston Martin komma till race med Hülkenberg och Stroll har de en något sämre uppställning än Williams. Därför förväntar jag mig att de kommer att sluta sist i helgen och ingen av de två stallens fyra bilar tar sig ur Q1.

Tillgängliga däck från Pirelli

Inför varje race väljer Pirelli ut de tre bäst lämpade gummiblandningarna för banans unika karaktär. I Saudiarabien kommer följande F1 däck att finnas tillgängliga för stallen.

  • C2
  • C3
  • C4

Vare sig det hårdaste däcket eller den mjukaste gummiblandningen kommer att användas.

Säkerhetsbil i Saudiarabiens Grand Prix 2022

I år delar Aston Martin och Mercedes på uppgiften att tillhandahålla säkerhetsbil till F1 racen. I Saudiarabiens GP 2022 är det Mercedes som kommer att användas. Aston Martin gör debut i rollen först i Australiens GP.

Hållpunkter inför Saudiarabiens GP 2022

Saudiarabiens GP kommer att köras under kvällstid. Det ger en bra inramning på den häftiga stadsbanan som sträcker sig längs med havet. Nedan finner du hålltiderna inför racehelgen 25 – 27 mars.

  • Träning 1: fredag 2022-03-25 – 15:00
  • Träning 2: fredag 2022-03-25 – 18:00
  • Träning 3: lördag 2022-03-26 – 15:00
  • Kval: lördag 2022-03-26- 18:00
  • Race: söndag 2022-03-27- 19:00

En sak är säker, det kommer att bli en spännande helg för alla F1 fans.

Uppdatering: Vettel kommer inte att köra och där med är det Hülkenberg som kör tillsammans med Stroll i Aston Martin.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese