Hem » Officiellt: Binotto lämnar Ferrari vid årsskiftet

Officiellt: Binotto lämnar Ferrari vid årsskiftet

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-24

Mattia Binotto lämnar Scuderia Ferrari vid årsskiftet. Nyheten offentliggjordes under tisdagen och det var inte en jättestor överraskning. Italiensk media har antytt att Binotto hängde löst och de ryktena har nu besannats.

Binotto lämnar Ferrari

Mattia Binotto har arbetat för Ferrari i flera år. I sitt offentliga avskedsbrev skrev Binotto att han känner ett lugn som bara kan inträffa när man vet att man har gjort sitt allra bästa.

Ferraris stallchef uppgav att han älskar företaget som han har arbetat för i 28 år. Mattia Binotto lämnar Ferrari med ett starkt team som har god tillväxtpotential.

Givetvis tackar italienaren alla sina kollegor. Han förklarar att det var ett svårt beslut att säga upp sig från sin tjänst, men han tror ändå att beslutet är rätt.

Stallchefen förstod de tekniska aspekterna

Mattia Binotto var inte en vanlig manager. Han kommer ursprungligen från den italienska delen av Schweiz och han studerade först vid universitetet i Lausanne.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Han tog sin master inom ingenjörskonst med inriktning mot just motorfordon. Därefter började han arbeta hos Ferrari, året var 1995.

Italienarens bakgrund innebar att han hade en god förståelse för de tekniska aspekterna av Formel 1. Samtidigt gav hans långa erfarenhet från sporten en robust medvetenhet om hur politiken i depån fungerade.

Oavsett vem som utses till ersättare nu när Mattia Binotto lämnar Ferrari så kommer personen i fråga att ha ett tufft jobb. Förväntningarna är att han eller hon ska kliva rakt in i hetluften och plocka upp stafettpinnen där den nuvarande stallchefen lämnar över.

Det innebär att Ferrari ska ta nästa steg mot att utmana Red Bull och Mercedes om titeln nästa år.

Ferrari vill ha en ledande förare

En styrka hos Mercedes och Red Bull under säsongerna då de två stallen har vunnit världsmästerskap är att de har haft en tydlig förstaförare. På den punkten var Binotto inte av samma åsikt utan han lät sina förare tävla internt.

Nu ryktas det att Alfa Romeos stallchef kommer att ta över efter den avgående Binotto. Skulle så bli fallet kan Charles Leclerc förvänta sig mer av en räkmacka internt.

Dessvärre kan det underminera Carlos Sainz Jrs moral och påverka Ferraris chanser att bli konstruktörsmästare. Vad som händer framöver återstår att se, vad vi vet är att Mattia Binotto lämnar Ferrari efter att ha sagt upp sig från sin tjänst.

Källa: Formula1.com

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese