Hem » Alpines Ocon ger svidande kritik till Alonso

Alpines Ocon ger svidande kritik till Alonso

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Alpine kommer att ha en ny föraruppställning säsongen 2023. Aston Martin har värvat Fernando Alonso efter att Sebastian Vettel gick i pension. Nu riktar Esteban Ocon svidande kritik mot sin gamla stallkamrat.

Infekterat hos Alpine i slutet av säsongen

Alpine gjorde en bra säsong och det franska stallet överträffade förväntningarna. De slutade fyra i konstruktörs-VM, framför McLaren dit Oscar Piastri kommer att flytta.

Inför säsongen var det få som trodde att Alpine skulle ha chansen att bli “Best of the rest”. Men i takt med att säsongen utvecklade sig blev det allt tydligare att bilen var riktigt konkurrenskraftig.

Bland annat kvalade Alonso in på andra plats i Kanada. Prestationen utfördes visserligen i regniga förhållanden men det visade ändå hur snabb bilen var.

Trots att bilen var stark var det på hårt att Alpine höll ut och slog McLaren. Stallet hade problem med pålitligheten vilket kostade mycket poäng, faktum är att Lando Norris slog både Ocon och Alonso i VM.

Men det var kanske inte bara bilen som skapade problem för Alpine, kanske har internpolitik varit en faktor? Ocon ger svidande kritik till Fernando Alonso och kanske indikerar det att allt inte har stått rätt till?

F1 är ett komplicerat spel där många bitar måste falla på plats för att saker och ting ska fungera. Optimering är ett nyckelord i sporten.

Under slutet av säsongen var relationen mellan de två Alpineförarna infekterad. Det blev uppenbart för världen när de två kolliderade i F1 sprinten på Interlagos.

Såren därifrån verkar inte ha läkt och Alonsos relation till Ocon är inte på topp nu när de går skilda vägar. Frågan är om Alpine kommer att få en liknande situation nästa år när de betalar en monsterlön till Gasly för att köra vid Ocons sida.

Ocon ger svidande kritik till Alonso

Nu har Esteban Ocon tagit bladet från munnen. Fransmannen har valt att beskriva hur det var att vara kollega med Alonso.

Bilden som Ocon målar upp är inte smickrande för Aston Martins nya spanska förare. Det är lätt att som utomstående underskatta hur mycket arbete förarna har.

Många Formel 1 fans antar att förarna enbart är anlitade för att köra racerbil på helgerna. Men så är det inte.

De måste delta på olika event med sponsorer och hjälpa ingenjörerna genom att testa bilen i simulatorn. Med andra ord, arbetsbeskrivningen är bredare än barndomsdrömmen.

Utanför racingbanan var Alonso inte särskilt bidragande, i alla fall om man ska tro hans före detta stallkamrat. Ocon ger svidande kritik till Alonso och hävdar att Fernando enbart stod för två procent av den totala arbetsbördan utanför banan.

Det innebar att Esteban Ocon blev överarbetad. Samtidigt har Alonso låtit alla som vill lyssna på honom veta att stämningen inom ett F1 stall kan vara väldigt hård och kännetecknad av konkurrens.

Blir stallkamrat med Gasly

Sedan en tid tillbaka står det klart att Ocon kommer att bli stallkamrat med Pierre Gasly. Alpine betalade mycket pengar för att lösa ut Gasly från Red Bulls organisation.

De två förarna har en lång gemensam historia. De började i go-kart tillsammans och enligt Ocon skedde Gaslys första smakprov på go-kartbilar i Ocons egen bil.

Gasly och Ocon har tävlat tillsammans genom många år, men i media har relationen mellan de två idrottsmännen målats upp som dålig. Det ryktet fick vatten på sin kvarn när Ocon sa att han skulle föredra att ha Mick Schumacher som stallkamrat.

Nu när Ocon ger svidande kritik till Fernando Alonso ska det bli spännande att se hur han hanterar sin nya stallkamrat. Kanske kommer de två att ha hårda bataljer på banan – det finns trots allt bara plats för en tupp i varje hönsgård.

Källa: Crash

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese