Hem » Lewis Hamilton kan Utses till Världsmästare 2021
Lewis-Hamilton-i-Mercedes

Lewis Hamilton kan Utses till Världsmästare 2021

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-30

I helgen körs Formel 1 i Singapore. Max Verstappen kan vinna sin andra VM-titel. Holländaren kan titulera sig tvåfaldig världsmästare om han vinner racet samtidigt som Perez kommer fyra eller sämre samt att Leclerc tar sig i mål som nia. Men det finns orosmoln på himlen. Det första är så klart att sannolikheten för ovan nämnda utfall är relativt låg. Därutöver har nya farhågor seglat upp som indikerar att Lewis Hamilton kan utses till världsmästare 2021.

Har Red Bull överstigit budgettaket?

Formel 1 har länge präglats av ett ojämnt finansiellt spelplan. Vissa stall har gjort stora vinster och kunnat investera kapital i att utveckla starka och framgångsrika bilkoncept.

Andra har tyvärr gått under på grund av att ekonomin inte har gått ihop. För att komma tillrätta med problemet och skapa ett hållbart affärsklimat behövde något göras.

Därför infördes ett kostnadstak, även kallat budgettak i F1, inför säsongen 2021. Det innebar att stallen inte kunde spendera pengar i hur hög utsträckning som helst.

På sikt hoppas F1 att det ska bidra till ett jämnare spelfält och göra sporten mer konkurrenskraftig.

Fjolåret var det första året med budgettaket på plats. Straffen för att misslyckas med att följa budgettaket varierar.

Tidigare i år straffades Williams för att de var sena med att redovisa sina siffror och de tvingades betala böter motsvarande 25 000USD.

Nu ryktas det om att även Red Bull har misskött sig och de kan ha spenderat mer än vad som var tillåtet. Det kan få stora konsekvenser på utfallet från det omtalade världsmästerskapet ifjol.

Lewis Hamilton kan utses till världsmästare

Visar det sig att ryktena om att Red Bull har spenderat mer än vad budgettaket tillät under fjolåret kan det få stora sportsliga konsekvenser. Bestraffningarna för att inte följa de finansiella reglerna varierar beroende på hur grov överträdelsen är.

Enligt Toto Wolff, Mercedes stallchef, kan en eventuell överträdelse innebära att Red Bull ska bli av med VM-poäng. Med tanke på hur jämnt det var under förra säsongen där VM avgjordes på det sista varvet i det sista racet kan det få förödande konsekvenser.

Skulle Max Verstappen förlora poäng – eller i värsta fall uteslutas från mästerskapet – kan Lewis Hamilton utses till världsmästare i Formel 1 2021. Det skulle innebära att han blir ensam om att inneha åtta världsmästartitlar.

Horner förbannad på Wolff

Red Bull och Christian Horner har svarat med ilska på anklagelserna som riktas mot stallet. Enligt SkySports ifrågasätter Horner hur Wolff kan ha tillgång till information som ligger till grund för ett sådant uttalande.

FIA behandlar de finansiella dokumenten med sekretess och därmed bör Mercedes inte ha något underlag för att rikta den här typen av kritik mot andra stall.

Red Bulls stallchef går så långt som att kräva att anklagelserna dras tillbaka. Han anser att de smutskastar stallet och varumärket.

Vidare är han helt övertygad om att de har följt reglerna och han inte tror att Lewis Hamilton kan utses till världsmästare 2021.

Källor: SkySports, TheSun

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese