Hem » Ingen Ricciardo i Formel 1 2023 – Eller?
Daniel-Ricciardo-i-McLaren-bil

Ingen Ricciardo i Formel 1 2023 – Eller?

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-15

Efter att Daniel Ricciardo och McLaren offentliggjort att de kommer att gå skilda vägar efter F1-säsongen 2022 är australiensarens framtid tvetydig. Hans rykte har fått sig en ordentlig törn efter de två senaste årens prestationer. Men Ricciardos CV är starkt och det finns fortfarande fyra lediga styrningar att slåss om inför den 24 race långa F1 kalendern 2023. Trots det verkar det som om den åttafaldiga racevinnaren inte kommer att vara en av de 20 lyckligt lottade racingförarna den kommande säsongen. Eller?

Vilka styrningar finns att tillgå?

Daniel Ricciardos aktie har inte stigit i värde efter att han anslöt sig till McLarens organisation. Han var tänkt att ta över taktpinnen som förstaförare efter Carlos Sainz Jr som lämnade för Ferrari.

Istället var det Lando Norris som steppade upp och ledde stallet framåt. Därför är Ricciardos namn inte allt för attraktivt för någon av de fyra lediga platserna på startgridden inför säsongen 2023.

I skrivande stund finns det fyra lediga platser på startfältet som ingen förare är kontrakterad för säsongen 2023. De återfinns hos:

  • Alpine
  • Haas
  • Alfa Romeo
  • Williams

De tre stallen har fortfarande inte beslutat sig för vem som ska köra för dem. Men om man ska tro på spekulationerna i media är ingen av dem direkt intresserad av Ricciardos tjänster.

Historik och existerande förare står i vägen

Daniel Ricciardo är född 1989. Han är med andra ord inte duvung längre. Om han vill slå sig in på listan över F1 världsmästare måste han hamna i ett vasst stall.

Men vare sig Haas eller Williams kan förväntas vara med i någon toppstrid inom de kommande åren. I bästa fall kan de förväntas slåss om någon pallplats i riktigt stökiga race.

Enbart Alpine kan anses ha någon typ av möjlighet att faktiskt nå VM-titeln inom några års tid, de har trots allt en 100-race plan för att lyckas med det. Frågan är om man kan ta den på allvar.

Oavsett vilket så verkar historiken mellan Ricciardo och Alpine, dåvarande Renault, omöjliggöra en återkomst för Ricciardo. Fransmännens heder verkar ha fått sig en törn när den populära aussieföraren valde att testa lyckan hos McLaren 2021.

Vill Ricciardo vinna VM måste han ta sig in i ett toppstall. Men där finns det redan kontrakterade förare. Så vad är hans bästa val?

Ricciardo stänger inte några dörrar

Daniel Ricciardo vet att han befinner sig i en tuff situation. Han gjorde ett framträdande i australiensisk radio i fredags och där sa McLarenföraren att han inte vet vad framtiden har att utvisa.

Han underströk att han inte har något kontrakt för nästa år. Samtidigt utesluter han inte möjligheten att han faktiskt blir kontrakterad för något stall.

I diskussioner om sin framtid underströk Ricciardo att han vill vara på startgridden och tävla. Samtidigt nämnde han att nästa säsong inte betyder hela världen och att säsongen 2024 är något han reflekterar över.

Med andra ord – Ricciardo stänger inte några dörrar. Kanske är det en hint om att han inte kommer att tävla nästa år trots att det finns några potentiella öppningar.

I intervjun sa Ricciardo att han – givet att han inte tävlar 2023 – är inställd på att ta sig tillbaka in i F1 till den efterföljande säsongen. Om så är fallet säger ryktena att Ricciardo kan agera tredjeförare i Mercedes nästa år och ta över de Vreis roll om Formel-E föraren blir aktuell för ett kontrakt hos något annat stall.

Summa summarum – i dagsläget är inget bestämt rörande den efter säsongen kontraktslösa föraren. Kanske blir det ingen Ricciardo i Formel 1 2023 men kanske hittar han en väg att titulera sig F1-förare även nästa år.

Källa: Autosport

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese