Hem » Nicholas Latifi lämnar Williams efter säsongen 2022
Williams-F1-bil

Nicholas Latifi lämnar Williams efter säsongen 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Nu är det officiellt. Beskedet som så många har väntat på – inte minst efter de Vreis lyckade insats i Monza – är här. Nicholas Latifi lämnar Williams efter säsongen 2022. Det offentliggjorde stallet i ett pressmeddelande som släpptes under fredag förmiddag. Vem som tar över hans plats har ännu inte meddelats.

Nicholas Latifi lämnar Williams efter tre säsonger

Nicholas Latifi gjorde debut i Williams under den turbulenta säsongen 2020. Han körde tillsammans med George Russell i det ekonomiskt utsatta stallet.

Just den finansiella situationen var en bidragande orsak till att kanadensaren fick chansen i F1. Latifi är nämligen en så kallad betalförare.

Under hans tre säsonger i Formel 1 har han inte riktigt lyckats mäta sig med stallkamraterna. Visserligen tog han lika många poäng som Russell under sitt första år i sporten – det vill säga 0.

Ifjol gick det bättre och den vältaliga kanadensiska F1 föraren tog poäng. Bland annat kom han i mål som sjua i det tumultartade racet i Ungern före sommaruppehållet.

Men i stora drag har prestationerna inte räckt till och i år har han verkligen blivit avklädd av likväl Albon som inhoppande de Vreis. Därför är det föga förvånande att Williams nu offentliggjort att de går vidare utan Nicholas Latifi säsongen 2023.

En uppskattad människa

I pressmeddelandet som stallet släppte där det framkommer att Nicholas Latifi lämnar Williams efter säsongen 2022 uttalade sig stallchefen Capito.

Han tackar sin förare för det hårda arbetet han har lagt ner under de tre säsongerna som F1 förare. Capito lyfter fram Latifis kvalitéer som en stark lagspelare och den fina attityden han har visat upp genom åren.

Föraren är tacksam för möjligheten att tävla i F1

Nicholas Latifi själv uttalar tacksamhet i samband med att nyheten kring hans framtid släpptes. I pressmeddelandet tackar han för de hårda arbetet som personalen i fabriken och vid sidan av racingbanan har lagt ner.

Han lyfter fram sina första poäng i Ungern under fjolårets race som ett särskilt minne som han kommer att bära med sig och aldrig glömma.

Vem tar över när Nicholas Latifi lämnar Williams?

När det står klart att Nicholas Latifi lämnar Williams efter säsongen återstår en stor fråga – vem tar över den lediga platsen?

Listan med namn är någorlunda lik den som lyfts fram i samband med spekulationerna kring vem som tar över efter Alonso i Alpine.

Efter den fina insatsen i Monza är det svårt att räkna bort de Vreis. Hans aktie bör rimligen stärkas ytterligare av att Williams kör med motorer från Mercedes.

En annan förare som skulle kunna vara aktuell för att ta över efter kanadensaren som Albons stallkamrat återfinns inom Williams organisation. Kanske får vi en amerikan i F1 redan nästa år trots allt?

Williams junior Logan Sargent ligger för närvarande trea i mästerskapet. Om han kommer topp 5 har han tillräckligt med superlicenspoäng för att få köra Formel 1 nästa säsong.

Så kanske blir det en amerikansk förare som tar över efter det att Williams har meddelat att Latifi inte får fortsatt förtroende.

Källa: Williamsf1.com

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese