Hem » Bisarrt höga böter till förarna – Stallchefer ryter ifrån

Bisarrt höga böter till förarna – Stallchefer ryter ifrån

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-22

FIA har justerat beloppen för böter som förarna kan tilldömas. Det maximala finansiella straffet som kan delas ut höjs till 1USD miljon vilket kan anses vara bisarrt mycket pengar. Några av stallcheferna ryter ifrån och ger anser att FIA har gått för långt.

Böter i fokus

Sedan racet i Qatar har det varit mycket snack om F1 böter. Lewis Hamilton tilldelades en ekonomisk bestraffning som kan uppgå till hela 50 000USD. Detta efter att han korsade racingbanan under pågående race.

Anledningen till att han bestraffades var att han inte hade fått klartecken från funktionärerna att gå över banan när säkerhetsbilen var ute. Efter att beslutet fattats släppte FIA ett dokument där de framkom att ärendet skulle utredas igen.

Det skapade rubriker på grund av att Hamilton beskrev som en förebild och formuleringarna kunde tolkas som att han behandlades annorlunda. Dokumentet var klantigt formulerat, och syftade egentligen inte enbart till Hamilton utan F1 förare i allmänhet.

Diskussionen kring de ekonomiska bestraffningarna fortsätter nu. Toto Wolff och vissa andra stallchefer har sagt ifrån i samband med USA Grand Prix. De tycker inte att FIA ska ha möjligheten att dela ut så bisarrt höga böter till förarna.

Orimligt höga belopp

Tidigare var gränsen för hur höga böter en förare kunde få i Formel 1 satt till 250 000. FIA har tredubblat det beloppet och numera kan förarna tilldelas 1 miljon dollar som högsta böter.

Mercedes stallchef Toto Wollf hör till dem som har rutit ifrån då han anser att beloppet är bisarrt högt. Han stödjer sig på den rådande ekonomiska situationen. Gemene man har i många fall det svårt att få ekonomin att gå ihop.

Toto Wolff kan inte minnas att FIA någonsin har delat ut de 250 000 dollar i böter till någon. Österrikaren säger att sporten måste ta sig en titt på verkligheten.

Han förstår inte vart den plötsliga höjningen kommer från och även Mick Krack hos Aston Martin har en liknande åsikt. Han anser att sporten måste återvända till verkligheten och inte kasta runt sådana hutlösa summor.

Förarna håller med stallcheferna

Även förarna är oroliga för den nya gränser för högsta böter i Formel 1. George Russell som är talesperson för förarnas fackförbund har ifrågasatt beloppet.

Han påpekar att flera förare inte ens har en tillräckligt hög F1 lön för att kunna betala en sådan bötessumma. Kanske kan det få FIA att tänka om framöver?

Vad går böterna till?

FIA säger att bötesbeloppen återinvesteras i motorsporten via gräsrots-projekt. Det kan så klart anses vara positivt, men vissa tycker att det bör ändras.

Günther Steiner uppgav att han vill att förarna ska kunna påverka vart pengarna går. Exempelvis skulle de kunna gå till välgörande ändamål.

Förarna skulle kunna påverka vilken hjälporganisation som ska få pengarna. Det var i alla fall vad Steiner sa på presskonferensen.

Källa: Autosport

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese