Hem » Andretti varnar för aggressiv expansion i USA

Andretti varnar för aggressiv expansion i USA

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-08-21

De senaste åren har intresset för Formel 1 fullkomligen exploderat i USA. Det har medfört att tre race körs i det stora landet den här säsongen och vissa vill se ännu fler event där. Alla är dock inte lika positiva. Nu varnar Andretti för att sporten kan skadas av en för aggressiv expansion mot den amerikanska marknaden.

Växande intresse för F1 i USA

Att intresset för Formel 1 växer på andra sidan Atlanten är ingen hemlighet. Ett exempel som visar hur populär sporten har blivit återfinns i det nya TV-avtalet.

Enligt Forbes betalar rättighetsinnehavaren ESPN någonstans mellan 75 – 90USD miljoner för att sända F1 i USA, varje år. Det motsvarar ungefär 985 miljoner kronor årligen i dagens växelkurs och avtalet sträcker sig över säsongen 2025.

Kanal

Prova nu

Allente

Viaplay

Dessutom ser alltfler fans sporten på TV i USA. I genomsnitt tittade över en miljon fans på racen via TV 2022 och det var den första gången någonsin som det inträffade.

Många vill tjäna en slant på trenden

Det är många som vill tjäna pengar på att Formel 1 får allt mer uppmärksamhet i USA. Red Bull har skrivit stora sponsoravtal med amerikanska företag som Oracle och Ford.

Även mindre stall försöker ta del av den växande kakan. Williams har plockat in en amerikansk förare och det är troligen inte en slump att AlphaTauri har valt ut Daniel Ricciardo som ersättare till de Vries.

Samtidigt vill flera stall in i sporten och en av de starkaste kandidaterna är Andretti tillsammans med Cadillac. Dock verkar Andretti vilja kyla av sportens tillväxt på sin hemmamarknad.

Andretti varnar för expansion i USA

Att Andretti är ett av stallen som, tillsammans med bland annat HiTech har ansökt om att få starta upp ett F1-stall är ingen hemlighet. Enligt The-Race podcast vill FIA offentliggöra sin slutsats i frågan redan inför Nederländernas Grand Prix.

Vad de har kommit fram till får vi vänta med att se. Men tills dess kan vi ta del av Andrettis senaste uttalanden.

Enligt RacingNews365 har Mario Andretti sagt att han tror att det bästa för Formel 1 är att skynda långsamt i USA. På årets F1 schema återfinns tre race i landet och där tycker den tidigare världsmästaren att det får räcka.

“Det finns inget annat land i världen där det anordnas tre [Formel 1] event, så låt oss nöja oss med det och göra det mesta av det.”

Men vem vet vad han har för avsikter? Kanske ligger det i hans organisations intresse att bromsa tillväxten i USA?

Därigenom skulle ett eventuellt inträde från dem som får sporten att växa ännu mer se ut som ett genidrag. Fast, som vi redan vet så finns det redan ett amerikanskt stall på gridden – och sist jag kollade var det få som höll på Haas.

Nu vänder vi blickarna mot Nederländernas Grand Prix – och håller tummarna för att eventet inte påverkas av någon strejk.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 9 =