Hem » Officiellt: Ansökan om Nytt Stall & Nya Kändisinvesterare i Alpine

Officiellt: Ansökan om Nytt Stall & Nya Kändisinvesterare i Alpine

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-06-27

Nu är det officiellt att ett nytt stall har ansökt till F1. Därmed är det inte bara Andretti som är väldigt intresserade utan nu har ytterligare en organisation offentliggjort sitt bud om att ta sig in i motorsportens finrum. Samtidigt tar Alpine in nytt kapital för att ge mer krut till sin satsning.

Hitech ansöker om att tävla i Formel 1

Den väletablerade racingorganisationen Hitech har ansökt om att ha ett stall med i Formel 1 från och med säsongen 2026. Teamet är redan högst involverat i motorsport och tävlar bland annat i F2 samt i F3.

I skrivande stund ligger de trea i F3-mästerskapet där svensken Dino Beganovich tävlar för Prema som ligger först. Nu ser det alltså ut som att organisationen vill ta klivet upp och mäta sig med de stora pojkarna.

Satsningen möjliggörs tack vare nytt kapital. Affärsmannen Vladimir Kim från Kazakstan har köpt 25 procent av aktierna i bolaget bakom Hitech Grand Prix, Hitech Global Holdings.

Kim har tjänat en förmögenhet inom gruvnäringen men han har även haft stora inkomster från finans- samt flygsektorn. Kazakens förmögenhet är värd ungefär 4,6$ miljarder och han återfinns på plats 591 över världens rikaste män.

Det kan jämföras med Lawrence Stroll, ägare till Aston Martin. Kanadensarens förmögenhet uppgår till 3,6$ miljarder vilket placerar honom på 787:e plats över de mest förmögna i världen enligt Forbes.

Det var Oliver Oakes som grundade motorsportsorganisationen 2015. Under de senaste 20 månaderna har de planerat för att ansöka om att få bli ett nytt Formel 1 stall från och med 2026.

Så vem vet, kanske är det de som har rekryterat namn likt James Chester och John McQuilliam under våren? Kampen om personal till F1 stallen kan alltså trappas upp ytterligare.

Vem blir motorleverantör?

Skulle Hitech GP:s ansökan om att komma in i Formel 1 bli verklighet öppnas dörren för en ny motorkund. Så vem kan tänkas tillhandahålla motorer till den nya satsningen?

Givet de nuvarande kontakterna skulle Red Bull Power Train eller Alpine se ut som de främsta kandidaterna. Hitech GP har samarbeten med likväl Red Bull som Alpine just nu och har även avtal med Williams, men de tillverkar ju inga egna motorer.

Med tanke på att Christian Horner har varit ganska tydlig med att de inte kommer att ta sig an fler kundstall än AlphaTauri lär Alpine ligga bra till. Fransmännen har dessutom inte någon kund just nu – men även Andretti sägs vara intresserade av den motorleverantören.

Som saker och ting ser ut just nu tror jag ändå att Alpine ser ut att vara mest troliga att erbjuda motorer till ett eventuellt nytt Formel 1 stall i form av Hitech.

Alpine tar in nya investeringar

Det händer mycket på ägarlistorna kring Formel 1 stallen just nu. För bara ett par dagar sedan stod det klart att Bahrain köper ut Saudiarabien ur McLaren. Den här veckan startade med ännu fler nyheter om nya ägarposter i stallen.

Den här gången var det Alpine som meddelade att de har fått in nya delägare i form av en grupp investerare från USA. Dessa ska ha köpt upp 24 procent av aktierna för cirka 218$ miljoner – 2,33 miljarder kronor ungefär.

Några av personerna som har köpt in sig i Alpine är Ryan Reynolds, Rob McElhenney samt Michael B Jordan.

Enligt VD Rossi kommer de nya ägarna att kunna bidra till att öka exponeringen kring stallet. Det förväntas leda till ökade intäkter som i sin tur ska återinvesteras i stallet.

Därigenom ska man kunna snabba på processen att på allvar ge sig in i kampen med de stora spelarna. Dessutom ska företaget genom de nya ägarna göra bättre ifrån sig även utanför racingbanan.

Förhoppningen är att Alpine ska ta marknadsandelar i Nordamerika och därigenom göra större vinster.

Vilken rivstart det har varit på den här veckan. Du missar väl inte att det är dags för F1 kalenderns andra sprint race som går av stapeln i Österrike den här helgen?

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese