Hem » F1 Flaggor: Allt om Flaggorna i Formel 1 (Guide)

F1 Flaggor: Allt om Flaggorna i Formel 1 (Guide)

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

I ett F1 race flyger bilarna fram i hissnande hastigheter på racingbanan. Mitt i all action på banan finns det ett icke-verbalt kommunikationssystem som spelar en avgörande roll – F1 flaggor. Flaggorna används för att kommunicera viktig information till förarna. Det kan handla om allt från varningar om faror till signaler om loppets status.

Om du någonsin har undrat vad varje flagg betyder, hur de används, eller varför de är så viktiga, är du på rätt plats. Läs vidare i vår stora guide till flaggor i Formel 1 och utforska deras betydelse och historia.

Vad är F1 flaggor?

F1 flaggor är färgglada tygstycken som används för att signalera till förarna. De ger viktig information om loppets utveckling, banans skick och eventuella faror.

Varje flagg har en specifik betydelse, och att förstå dem är avgörande för förarnas säkerhet. I modern F1 kompletteras de fysiska flaggorna även med digitala ljussignaler.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

F1 flaggor och deras betydelser

Nu har du koll på vad F1 flaggor är för något. Men – vi har inte berättat vilka flaggor som finns ännu.

Givetvis har du sett flera flaggor på sändningarna av racen. Vissa av flaggsignalerna är dock mer vanligt förekommande än andra.

Två exempel är gul samt blå flagg. Men, det finns fler.

Komplett lista med alla F1 flaggor

Nedan hittar du en komplett lista med alla flaggor som används i Formel 1.

 • Grön flagg: Används för att indikera att banan är fri från hinder. Den kan visas i början av en uppvärmningsvarv, tränings- eller kvalsession. Den gröna flaggan viftas även direkt efter en incident som framtvingade gula flaggor. Då visar den för förarna att de kan återgå till full racing.
 • Blå flagg: Visas för att informera en förare att de är på väg att bli omkörda. Under loppet visas den för en förare som är på väg att bli varvad. Om flaggen ignoreras tre gånger kan föraren straffas.
 • Vit flagg: Informera föraren om att det finns ett mycket långsammare fordon framför. Används exempelvis då en skadad bil är på väg tillbaka till garaget.
 • Gul flagg: Signal för fara. Den gula F1 flaggan kan användas på två sätt.
  • Enkel viftad: Förarna måste sänka hastigheten, kan inte köra om och måste vara beredda att ändra riktning.
  • Dubbel viftad: Förarna måste sänka hastigheten avsevärt. De får inte köra om och måste vara beredda att ändra riktning eller stanna helt.
 • Gul flagg med röda ränder: Visas för att informera förarna om att greppnivåerna har försämrats på grund av olja eller vatten på banan.
 • Code 60 flagg: Används när en hastighetsbegränsning införs runt hela banan eller en del av den.
 • Röd flagg: Visas när tjänstemännen har beslutat att stoppa en session eller ett lopp.
 • Svart flagg: Används för att diskvalificera en förare.
 • Svart flagg med en orange skiva: Informera en förare om att deras bil har mekaniska problem. Föraren måste omedelbart återvända till depån så att mekanikerna kan se över den. I vissa fall kallas den för “köttbulle flaggan“.
 • Svart och vit flagg: Visas som en varning för osportsligt beteende. Används exempelvis när en förare överträder banmarkeringen vid upprepade tillfällen.
 • Rutig flagg: Markerar slutet på en session eller ett lopp.

Låt oss nu gå vidare och med hur F1 flaggor används och varför de behövs.

Varför behövs flaggor i motorsport?

Flaggor är avgörande för säkerheten. I motorsport går det väldigt snabbt och de höga hastigheterna medför faror.

Snabba beslut måste fattas på bråkdelen av en sekund under utmanande förhållanden. Flaggor ger förarna den information de behöver för att fatta dessa beslut.

De varnar för faror, informerar om loppets status och hjälper till att undvika kollisioner. Flaggorna kompletterar den information som F1 förarna får via radiokommunikationen med sina race-ingenjörer.

Hur används flaggorna och vem ansvarar för dem?

Flaggorna viftas av banfunktionärer som är utplacerade runt om på banan. Funktionärerna är utbildade för att reagera snabbt på händelser och situationer som uppstår.

De kommunicerar också med tävlingsledningen, som övervakar hela loppet. När en incident inträffar, bestämmer tävlingsledningen vilken flagg som ska visas och förarna tränas för att snabbt reagera på dessa flaggsignaler.

Digitala F1 flaggor

Vi ser ofta tekniska framsteg appliceras på Formel 1 bilar innan de överförs till vägbilar. Men, ibland tar F1 hjälp av extern teknologi.

Bland annat har F1 introducerat digitala flaggskärmar. Dessa kompletterar de fysiska flaggorna som används av funktionärerna längs med banan.

Dessa skärmar, som är placerade runt banan, kan visa en rad färger och symboler. De är särskilt användbara under kvälls- och nattlopp eller i svåra väderleksförhållanden. F1 flaggor i digitalt format kan nämligen vara enklare att se i mörkret eller i regnet.

Digitala flaggskärmar kan också visa animerade symboler eller meddelanden. Dessa ger förarna mer detaljerad information om loppets status.

Andra kommunikationsmetoder

Förutom Formel 1 flaggor finns det andra sätt att kommunicera med förarna. Radiokommunikation mellan F1 teamen och förarna är avgörande.

Detta system tillåter direkt kommunikation mellan föraren och hans team i depån. Det kan användas för att informera föraren om strategiska beslut som rör strategin.

Dessutom förmedlas varningar från tävlingsledningen den vägen, varningar som även kommuniceras längs med banan med hjälp av den svartvita flaggan. Medan flaggor ger allmän information till alla förare, ger radio mer specifik och direkt information.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 − 4 =