Hem » Världsmästare varnar George Russell för Hamilton
Mercedes-logo-pa-en-bil

Världsmästare varnar George Russell för Hamilton

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-10-20

Mercedes F1 team har inte varit lika konkurrenskraftiga säsongen 2022 som de varit under den tidigare hybrideran. Sedan övergången till hybridmotorer har stallet vunnit åtta konstruktörstitlar och Lewis Hamilton har blivit F1 världsmästare sex gånger. Med det nya reglementet har bilen tappat i konkurrenskraft Valtteri Bottas har lämnat stallet. Nu varnas hans ersättare, britten George Russell för Lewis Hamilton av en före detta F1 världsmästare.

Imponerande första säsong i Mercedes

Geroge Russell har imponerat stort under sin första säsong som Mercedesförare. Efter att ha kört i bottenskiktet av startfältet för Williams i tre år blev britten befordrad till Silverpilarna.

Att köra i samma Formel 1 team som en sjufaldig världsmästare kräver sin man. I regel jämförs förarna i Formel 1 främst med sin stallkamrat eftersom de har tillgång till samma bil och därmed tillhandahåller data för relevanta jämförelser.

Russell har gjort bra ifrån sig säsongen 2022. Inför USA Grand Prix 2022 ligger han fyra i VM före Carlos Sainz Jr och Lewis Hamilton. Poängskillnaden mellan Mercedes två förare uppgår till 27 poäng.

Hamilton experimenterade under säsongsinledningen

Till George Russells stora besvikelse hade Mercedes stora problem i inledningen av F1 säsongen 2022. Stallet hade en unik design på sitt chassi och det fungerade inte särskilt bra i förhållande till de övriga toppteamens lösningar.

Bilen led något vansinnigt av porpoising och man kunde verkligen se hur den studsade på raksträckorna. Ingenjörerna kunde inte lösa problemet i simulatorn och de behövde återkoppling från förarna.

Under den inledande delen av säsongen gjorde Russell bättre resultat än Hamilton. Det imponerade på många och Russell gick från att kallas Mr. Saturday till Mr. Consistent till följd av att han alltid slutade topp 5.

I efterhand har det kommit fram uppgifter som säger att Hamilton har kört med experimentella inställningar i högre utsträckning än stallets nya förare. Det kan delvis förklara varför den sjufaldiga världsmästaren presterade sämre än sin nya stallkamrat under säsongsinledningen.

Trots det har Russell varit den starkare av de två Mercedesförarna efter sommaruppehållet, även om Lewis Hamilton fick med sig starkare resultat från de två racen i Asien.

Världsmästare varnar George Russell för Hamilton

Under säsongens senare del har Mercedes sett något starkare ut än vad de gjorde under inledningen av F1 säsongen 2022. Russell själv stod på pole position i Ungern och de två Mercedesförarna har varit på podiet vid flera tillfällen.

De förbättrade resultaten är något som kan tända Lewis Hamiltons glöd. Det är något som Damon Hill som blev världsmästare med Williams 1996 lyfter fram i F1 Nation.

I podcasten belyser han hur stark han anser att Russell har varit i år och att den unga brittiska F1 föraren helt klart har satt sin prägel på Toto Wolffs stall. Men samtidigt världsmästaren Hill varnar George Russell för Hamilton.

Han påpekar att när Lewis Hamilton får vittring på segrar blir han en konkurrenskraftigare förare. Det kan komma som ett ordentligt uppvaknande för George Russell nästa säsong när de båda – enligt Hill – kan ha goda chanser att slåss om förarmästerskapet.