Hem » Indycarföraren O’Ward: Formel 1 kan äta upp vår sport
Amerikansk-flagga-mot-blå-bakgrund

Indycarföraren O’Ward: Formel 1 kan äta upp vår sport

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-13

Indycar och NASCAR är väletablerade motorsporter i USA fast de senaste åren har Formel 1 blivit allt mer populärt. Den amerikanska publiken vallfärdar till att se F1 på TV. Dessutom kommer F1 kalender 2023 innehålla tre tävlingar i USA – COTA, Miami samt nykomlingen Las Vegas. Kort sagt – Formel 1 tar marknadsandelar i USA. Det har fått racingföraren Pato O’Ward som kör för McLaren i FP1 att frukta att F1 kan äta upp Indycar.

Kolla in speltipsen inför USA Grand Prix

Intresset ökar för F1 i USA

Idrott är en central del av den amerikanska kulturen. När det drar ihop sig till Thanks Giving är amerikansk fotboll ett givet inslag i samankosten.

Motorsporterna Indycar samt NASCAR drar också till sig storpublik, men under de senaste åren har allt fler motorsportsintresserade fått upp ögonen för Formel 1.

Antalet TV-tittare har ökat från 429 000 per race till över 950 000 sedan Liberty Media tog över 2016. En liknande trend kan ses när man utvärderar söktermen “Formula 1” i USA från 2016 till dagens datum.

Sökvolym-för-"Formula 1" i USA 2016 - 2022
Intresset för F1 i USA ökar

Men som det gamla ordspråket lyder, “den enes bröd, den andres död”.

Det är något som Indycarföraren Pato O’ward fruktar kommer inträffa i relationen mellan IndyCar och F1.

Indycar måste bli bättre annars äts sporten upp av F1

Enligt en artikel som publicerats i Yahoo efterfrågar O’ward att IndyCar steppar upp. Annars riskerar F1 att äta upp sporten i USA.

Han tror visserligen att det ökade intresset för Liberty Medias produkt är gynnsamt för IndyCar och andra serier. Men det kan vara ett tvåsidigt mynt.

Enligt O’ward är den amerikanska befolkningen mer införstådda och pålästa om F1 än vad de är om den inhemska serien. Därmed måste IndyCar se upp med den ökade konkurrensen.

McLarens Indycarförare påstår att många enbart känner till Indy 500 – racet som den senaste svenska Formel 1 föraren Marcus Ericsson vann i våras. De missar de övriga 16 racen på kalendern.

Mexikanen som har tävlat i IndyCar sedan 2018 pratar vidare om att han tycker att mästerskapet är underskattat. Han noterar att många duktiga förare tävlar där och att de har bidragit till att Indycar också blir mer populärt.

Samtidigt är den fyrfaldiga racevinnaren tveksam till om det är sporten som sådan som blivit bättre. Han tror att just spekulerar i om det är tillförseln av högprofilerade förare.

Han efterlyser att Indycar steppar upp – annars kan F1 äta upp sporten. Mexikanen skojar om att alla är experter på F1 nu för tiden och tillskriver framgången i termer av intresse i USA till Drive to Survive.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese