Hem » Stängs Pierre Gasly av från ett Formel 1 race snart?
AI-genererad bild av Stängs Pierre Gasly av från ett Formel 1 race snart?

Stängs Pierre Gasly av från ett Formel 1 race snart?

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-01-06

Pierre Gaslys F1 karriär har varit något av en berg- och dalbana. Efter att ha tagit sig fram genom Red Bulls junior program, tävlat tillsammans med Verstappen för att sedan bli delegerad till AlphaTauri igen har fransmannen skrivit på för Alpine inför nästa säsong. I fjol dominerade han och ledde sitt stall i konstruktörs-VM men i år har det inte gått lika bra. Faktum är att det finns en verklig risk att Pierre Gasly stängs av från Formel 1 race inom en snar framtid. Om så blir fallet kommer hans nya arbetsgivare inte att vara särskilt nöjda när de ska betala ut Gaslys monsterlön.

Tung säsong 2022 för Gasly

Säsongen 2022 har inte varit lätt för Pierre Gasly. Bilen som AlphaTauri har producerat har inte alls levt upp till hans förväntningar.

Förra året var den italienska F1 bilen relativt konkurrenskraftig och året dessförinnan tog fransmannen sin första, och hittills ända, vinst i Formel 1. Men i år har AlphaTauri inte alls varit med i striden om best of the rest bakom Ferrari, Mercedes och årets stora dominanter – Red Bull.

Visserligen är Gasly fortfarande den främsta av de två AlphaTauriförarna i termer av poäng till årets Formel 1 ställning. Fransmannen har kammat hem 23 poäng vilket är 11 fler än sin japanska stallkamrats 12.

Även i tidskvalen har Pierre Gasly varit den starkare och försvarat rollen som ledförare, det står 12 – 8 i den inbördes statistiken. Faktum är att Dr. Marko har uttryckt en önskan om att de Vreis ska leda teamet när han ansluter nästa år – trots att Tsunoda då går in på sin tredje säsong.

Trots det kastas en fråga runt i media och i depån – stängs Pierre Gasly av från ett Formel 1 race snart? – det är ingen rolig frågeställning att behöva hantera.

Kommer Gasly stängas av från ett F1 race?

Skälet till att frågan har blossat upp är att Pierre Gasly har varit inblandad i flera incidenter. Senast i Mexiko Grand Prix körde fransmannen om Aston Martins Lance Stroll utanför banan. Det resulterade i ett tidsstraff och adderade så kallade straffpoäng till fransmannens register.

Straffpoängen är i regel inte något problem. Men om en förare samlar på sig 12 sådana kan de tvingas avstå en tävling.

Skälet till att FIA har ett system där förarna tilldelas poäng för sina straff är att de vill motverka farlig körning. Sällan når förarna upp till 12 poäng och missar race – så vitt jag kan minnas var Grosjean den senaste att bli avstängd 2012.

På grund av hur Pierre Gasly har kört under den här säsongen är han farligt nära den gränsen. I skrivande stund har Pierre Gasly skrapat ihop 10 straffpoäng under säsongen 2022.

De 10 poängen i Gaslys straffregister har delats ut så här:

  • Race – Företeelse – Straffpoäng
  • Spanien – Kollision – 2
  • Österrike – Kollision – 2
  • Österrike – Lämnade banan vid upprepade tillfällen – 1
  • Japan – Fortkörning under rödflagg – 2
  • USA – Höll inte rätt avstånd till säkerhetsbilen – 2
  • Mexiko – Körde om utanför banan – 1

Skulle Pierre Gasly få ytterligare två straffpoäng inom 12 månader från årets spanska Grand Prix 22 maj missar han ett race.

Upplever inte att han kört vårdslöst

Fransmannen är medveten om situationen. Att det finns en risk att Pierre Gasly stängs av från ett Formel 1 race är ingenting att skoja bort.

Vid förarnas sammankomst under fredagen i Mexiko påpekade Gasly att han upplevde att hans körning under säsongen har varit så vårdslös att han förtjänar en eventuell avstängning.

Enligt den franska F1 föraren kommer FIA att göra ändringar inför nästa säsong. Återstår att se hur de förändringarna utformas och hur de påverkar risken att Gasly kan missa ett race, antingen i år med AlphaTauri eller med sin nya arbetsgivare Alpine den kommande säsongen.

För att undvika det måste fransmannen hålla sig i skinnet och köra väldigt städat framöver.