Hem » Legenden Sebastian Vettel säkrade poäng i sista racet

Legenden Sebastian Vettel säkrade poäng i sista racet

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Abu Dhabi Grand Prix 2022 var ett relativt sömnigt race, men det fanns ljusglimtar. Sebastian Vettel säkrade poäng i sista racet någonsin för hans del, men han fick jobba hårt för det. Striden om andraplatsen i förar-VM var också intensiv och det var roligt att se två olika strategier ställas mot varandra i den bataljen på Yas Marina Circuit 2022.

Enkel seger för Max Verstappen i Abu Dhabi

Max Verstappen kröntes till världsmästare redan i Japan och Red Bull säkrade sin konstruktörstitel i USA. Men det innebar inte att tjurarna slog av på takten.

Den nederländska världsmästaren ställde till med en scen utan dess like i Brasilien vilket fick många att rasa. Men i Abu Dhabi var det andra bullar, Max körde hem segern lugnt och kontrollerat och han gav hjälp till sin stallkamrat genom att säga att däcken höll.

Skämt och sido, det kunde nog stallet ha sett på sin data. Men, Verstappen gjorde sitt jobb och vann övertygande och hans avslutande race för säsongen visar verkligen hur dominant han har varit.

När F1 2022 nu är över kan vi konstatera att Red Bulls superstjärna och tillika bäst betalda F1 förare säkrade 15 segrar. Det är en prestation som heter duga.

Strid in på målsnöret mellan Leclerc och Perez

Bakom Max Verstappen har det varit en hård kamp hela året där Leclerc och Perez har dansat med varandra. De två konkurrenterna hade bra möjligheter att säkra andraplatsen bakom holländaren i VM.

Striden kryddades av att Ferrari och Red Bull valde att ge de två förarna olika strategier i racet. Charles Leclerc sattes på en enstoppare, något som Monegasken var kritisk, eller åtminstone undrande till under racets gång.

Den mest framgångsrika mexikanen i Formel 1 någonsin var å andra sidan tilldelad en tvåstoppsstrategi vilket innebar att stallet litade på att Perez skulle ta sig förbi Leclerc på banan. Uppgörelsen blev spännande och hade Perez bara fått ett eller ett par varv till på sig skulle han nog ha krigat sig förbi.

Nu blev det inte så utan slutresultatet i Abu Dhabi 2022 skrevs:

  1. Verstappen
  2. Leclerc
  3. Perez

Det blev även topp 3 i förar-VM. Tacksamt nog för Red Bull blev skillnaden tre poäng så det där debaclet med stallorder från Brasilien fällde inte avgörandet.

Schumacher och Latifi snurrade ut ur F1

Låt oss prata om de fyra förarna som gjorde sina sista race. Två av dem, Vettel och Ricciardo hade helt okej dagar på jobbet och vi återkommer till dem strax.

Latifi och Schumacher gjorde inga starka positiva avstamp i sporten, i alla fall inte för den här gången. Men de såg ändå till att få lite TV-tid.

Haas tyska förare gav Vettel en förklaring till varför Haas väljer att låta Mick lämna sitt uppdrag. Han körde rakt in i Latifi och det resulterade i att båda två snurrade. Visserligen var piruetterna snyggt koordinerade men det är inte så man vill avsluta sin karriär i Formel 1.

Tacksamt nog kunde båda två köra vidare efter incidenten men det var den mest minnesvärde stunden i racet, i alla fall från dem två.

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

För kanadensaren Latifi slutade det tillsist med en DNF, precis som för Alonso som gjorde sitt sista race med Alpine.

Schumacher rattade i mål som sextonde förare, en placering före Kevin Magnussen.

Vettel säkrade poäng innan han gick i pension

Om det är något som vi ska komma ihåg från dagens race, så är det att en sann legend lägger hjälmen på hyllan. Tacksamt nog belönades Sebastian Vettel med poäng efter en fin kvalinsats under gårdagen.

Strategin var tveksam och Vettel uttryckte själv sin frustration över radion. Han körde hela 25 varv på sina medium i den inledande stinten och under den andra frågade han vid ett tillfälle hur stallet hade tagit så felaktiga strategiska beslut.

Tillslut tvingades Lewis Hamilton att bryta racet. Det medförde att Vettel säkrade poäng i sitt sista framträdande innan han gick i pension, men vem vet, kanske återvänder Vettel till Red Bull i framtiden? Hans stallkamrat, Lance Stroll slutade åtta och därmed tog de två fem fina poäng.

Dessvärre för Aston Martin räckte inte det för att ta sig förbi Alfa Romeo i VM. De två stallen slutade på 55 poäng vardera men det var Bottas och Zhou som tillsammans drog det längsta strået sett över säsongen.

Ricciardo tog (tillfälligt?) farväl med fin insats

Precis som Vettel så gjorde Ricciardo sitt sista Formel 1 race i Abu Dhabi. Australiensaren har visserligen uttalat en ambition om att återvända till sporten med det är inte på något sätt säkert att så blir fallet.

Visserligen har han förklarat hur han tänker rörande att en reservförarroll är bättre än en styrning hos Haas, men hur attraktiv är han för andra stall inför 2024?

Oavsett vilket så körde Ricciardo upp sig till en nionde plats och han höll emot i slutet när Vettel slogs med näbbar och klor för att ta sig förbi honom och bärga ytterligare en poäng. Hade Daniel Ricciardo misslyckats med det hade Rausing och de andra i Sauber gråtit blod.

Skillnaden mellan att sluta sexa och sjua i konstruktörs-VM är nämligen 12 miljoner USD. Den summan kan komma att påverka möjligheterna till att nå budgettaket nästa år.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese