Hem » Ricciardo: Därför är en reservförarroll bättre än Haas

Ricciardo: Därför är en reservförarroll bättre än Haas

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Nyheterna från Formel 1 världen fortsätter att dugga tätt. Tidigare offentliggjorde Haas att de har valt att ersätta Mick Schumacher med hans landsman Nico Hülkenberg. I samma veva avslöjade Günther Steiner att Ricciardo aldrig hade visat intresse i att köra för det amerikanska stallet, trots att Steiner bjudit in till samtal med australiensaren. Daniel Ricciardo uteslöt aldrig en roll som tredjeförare och nu ser det ut att bli verklighet, så varför är en reservförarroll bättre än Haas?

Det fanns möjligheter för australiensaren

När McLaren offentliggjorde att de skulle gå skilda vägar med fansens favorit Daniel Ricciardo efter säsongen 2022 öppnades en dörr av spekulationer. Vart skulle Ricciardo hamna?

En viss logik placerade honom som Fernando Alonsos ersättare i Alpine, men fransmännen var aldrig intresserade av att ta tillbaka honom. Det mest troliga var att Haas skulle försöka nypa den erfarna föraren med åtta racevinster under bältet.

Steiner var öppen för förslaget men relativt tidigt läckte en video ut från en konversation mellan Perez och Ricciardo. I den hördes Daniel säga att han övervägde att ta ett års paus.

Nu vet vi att startgridden är full för nästa säsong och därmed blir det en paus. Framstående personer inom Red Bull har under helgen i Abu Dhabi 2022 sagt att Ricciardo kommer att jobba för dem nästa säsong.

Samma sak har McLarenföraren själv sagt, men han har varit tydlig med att inga kontrakt har skrivits under.

Därför är en reservförarroll bättre än Haas för Ricciardo

Günther Steiner och Haas var sugna på att plocka upp Daniel Ricciardo. Men själv var han inställd på att ta ett års paus från Formel 1.

I en intervju med Autosport har han förklarat sitt resonemang kring varför en reservförarroll hos Red Bull är bättre än en styrning hos Haas.

Vill vara den bästa versionen av sig själv

F1 är en elitidrott. Nästa år innehåller racekalendern 24 race och 6 F1 sprintar.

Det är en aspekt som Ricciardo belyser när han förklarar sitt val och sitt resonemang. I korthet vill han säkerställa att han levererar på sin absolut högsta nivå.

Med tanke på att det är så många tävlingar och att australiensaren har haft det svårt, vill han ta en paus.

Att hoppa rakt in i ett nytt stall vore inte schyst mot någon, vare sig sig själv eller arbetsgivaren.

Därför vill Red Bull ha Ricciardo som tredjeförare

Likväl Ricciardo som Red Bull är tydliga med att inga kontrakt har skrivits på. Men Dr. Marko annonserade nyheten till världen i Dubai ändå.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

När journalisterna frågade Horner om saken sa han att stallet gärna anlitar Ricciardo. Stallet har många åtaganden, inte minst från ett kommersiellt perspektiv.

För Red Bull medför ett avtal med Ricciardo fina möjligheter för uppvisningar och liknande. Dessutom är australiensaren erfaren och kan bidra till den sportsliga framgången genom simulatorarbete.

Men Horner har tråkiga nyheter för alla Ricciardofans där ute.

Ett avtal om en reservförarroll kommer inte att medföra att Ricicardo blir aktuell för att köra för Red Bull på heltid. Horner påpekade hur robust den nuvarande föraruppställningen är och hur de tillsammans har bidragit till de dubbla världsmästartitlarna.

Det indikerar att Ricciardos fans får nöja sig med uppvisningar och kanske något enstaka framträdande om någon blir sjuk.

Men först och främst måste ett kontrakt signeras.