Hem » Alex Albon: Lön, Flickvän & Karriär

Alex Albon: Lön, Flickvän & Karriär

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-02-16

Alex Albon är en thailändsk F1 förare som kör för Williams F1 stall. Han har gjort sig känd för att vara skicklig bakom ratten likväl som på att ge feedback till sina ingenjörer. Hans karriär i Formel 1 har hittills bestått av både utmaningar och framgångar.

Alex Albon – Snabbfakta

  • Längd: 186 cm
  • Vikt: 73 kg
  • Födelseort: London, Storbritannien
  • Födelsedag: 23 Mars 1996
  • Nuvarande team: Williams F1 team
  • Nationalitet: Thailändsk

Alex Albons väg till F1

Albons resa till Formel 1 gick via Red Bull och deras juniorprogram som han anslöt till 2008. Efter framgångar i Eurocup Formula Renault 2.0 och en andraplats i GP3 Series 2016, flyttade han upp till F2.

Thai-britten slutade på tredje plats i F2-mästerskapet 2019. Det var en upplaga av serien som var stenhård och de högt ansedda förarna Lando Norris och George Russell slutade tvåa respektive först.

Hans prestationer var bra nog för att ge honom chansen i Formel 1 när Pierre Gasly flyttades upp till Red Bull. Albon debuterade säsongen 2019 och han imponerade stort.

Alex Albon i Formel 1

Albon började med att köra för Toro Rosso i sin debutsäsong och han blev bland annat utsedd till Driver of the day i Kinas Grand Prix 2019. Han flyttades upp till Red Bull Racing halvvägs genom säsongen, men att gå upp mot Max Verstappen är allt annat än enkelt.

Thai-föraren fick ta över Pierre Gaslys styrning inför racet i Belgien 2019. Dessvärre levde han inte upp till förväntningarna i det långa loppet och efter säsongen 2020 fick han tillfälligt lämna Formel 1.

AI illustration av Albon i F1 bil med  thaiflaggan i bakgrunden

Han körde i DTM och tjänstgjorde som reservförare hos Red Bull, men hans frånvaro blev inte långvarig. Albon fick nämligen chansen i Williams F1 stall från säsongen 2022 och sedan dess har han verkligen visat framfötterna.

Säsongen 2023 visade Alex Albon att han verkligen är en duktig F1 förare som man ska räkna med. Visserligen är han en av de tyngsta och längsta förarna i Formel 1, men det håller inte tillbaka honom.

Albon kvalade nämligen starkare än sin stallkamrat Logan Sargeant i varje race 2023. Det var den första gången sedan 2020 det inträffade, och då var Albon den som blev besegrad av sin stallkamrat i varje kval.

Alex Albon Lön

Williams F1 stall är ett av dem som har det sämst ställt ekonomiskt sett. Därmed är det kanske inte så förvånande att han inte har en astronomisk Formel 1 lön.

Thai-britten har en årslön från Williams som motsvarar lite drygt 3 miljoner dollar. Det placerar honom på den undre halvan, men han tjänar fortfarande betydligt mer än sin stallkamrat.

Flickvän och familj

Alex Albon är född i London och han är son till en tidigare brittisk racingförare och en thailändsk mor. Hans far, Nigel körde bland annat Porsche Carrera Cup samt i de brittiska Touring mästerskapen.

Hans mor har också gjort sig ett namn, om än av sämre anledningar. Hon heter Kankamol och har spenderat tid i fängelse till följd av bedrägeri.

Williams-föraren har dessutom en väldigt välkänd partner. Alex Albons flickvän heter Lily He och hon är en professionell golfare.

He spelar på LPGA-touren och de två har varit tillsammans sedan sedan 2019. Med andra ord är det en riktig idrottsfamilj!

Vanliga frågor om Alex Albon

Vem är Alex Albons flickvän?

Alex Albon är tillsammans med Lily He, en kinesisk LPGA-spelare.

När debuterade Alex Albon i F1?

Albon gjorde F1 debut säsongen 2019 med Toro Rosso.

Vilken nationalitet har Alex Albon?

Alex Albon har både brittiskt och thailändskt medborgarskap. Han kör med en thailändsk racing licens.

Vad tjänar Alex Albon i F1 lön?

Alex Albon tjänar cirka 3 miljoner dollar på att köra Formel 1.