Hem » Red Bull kan sälja AlphaTauri: Öppning för Andretti

Red Bull kan sälja AlphaTauri: Öppning för Andretti

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Under försäsongstesterna i Bahrain har spännande rykten sipprat ut i media – Red Bull kan sälja AlphaTauri. Det är ett av alternativen som övervägs. Skulle så bli fallet lär det inte råda någon brist på intressenter.

Red Bull kan sälja AlphaTauri

Efter att Red Bulls ägare, miljardären Dietrich Mateschitz gick bort ifjol under tävlingshelgen på COTA har Red Bulls organisation förändrats. Det dröjde inte länge innan spekulationer dök upp rörande företagets två F1 stall och dess framtid.

Nu finns det uppgifter i media som indikerar att Red Bull kan sälja sitt italienska systerstall AlphaTauri. Under den senaste tiden har kostnaden för att driva stallet ifrågasatts.

Visserligen uppgav Franz Tost att stallets framtid var säker – i alla fall i ett medellångt perspektiv. Men nu verkar det som att styrelsen i Red Bull inte anser att att värdet som marknadsföringen från det mindre F1 stallet bidrar med är värt investeringen.

Det öppnar dörren för en försäljning. Så vilka skulle kunna tänkas köpa AlphaTauri om Red Bull beslutar sig för att sälja?

Lär inte råda brist på intressenter

Låt mig spekulera lite baserat på den senaste tidens händelseutveckling i sporten. Vi vet att det pågår en debatt om huruvida ett elfte stall kan bidra med mervärde för Formel 1.

Andretti och hans amerikanska organisation verkar minst sagt sugna på att ta en del av Formel 1:s frammarsch i USA. I och med sitt avtal med Cadillac har Andretti verkligen något intressant att erbjuda sporten.

Men det är inte bara amerikanarna som vill ta del av kakan. Två biltillverkare kanske skulle kunna vara sugna på att köpa den italienska organisationen om Red Bull kan sälja AlphaTauri.

Är Honda intresserade när Red Bull kan sälja AlphaTauri?

Jag skulle kunna tänka mig att likväl Honda som Porsche försöker ta sig en titt på AlphaTauri. Som vi vet sedan tidigare har Honda ett pågående avtal med Red Bull Power Trains och därmed kör AlphaTauri med en motor som har delar från japanerna.

Men, i och med att Ford motorpartner till Red Bull från och med 2026 försvinner möjligheten för Honda att fortsätta med Red Bulls organisation. Så vad har de kvar för möjligheter?

Det har ryktats om att Honda skulle kunna bli motorpartner till McLaren. Själva säger de att det finns intresse från flera stall om att köra med en japansk motor.

Med det sagt så har Zak Brown besökt Red Bulls anläggning där han ska ha utforskat möjligheterna att köra med en RBPT motor. Då står Honda utan kund troligtvis.

Därmed skulle de kunna tänkas vara intresserade av att ta över Red Bulls systerstall.

Ny chans för Porsche att komma in i F1?

Även tyska Porsche skulle kunna tänkas vilja köpa AlphaTauri tänker jag. VW-märket var ju trots allt relativt nära att köpa in sig i Red Bull innan affären föll igenom förra hösten.

Det har visserligen varit lite tyst kring tyskarna det senaste, men om Red Bull kan tänkas sälja Franz Tost stall så lär de i alla fall undersöka möjligheten?

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

AlphaTauri kan flyttas till Storbritannien

Ett annat alternativ som Red Bull överväger rörande AlphaTauris framtid är att omlokalisera stallet. Det skulle innebära att gamla Toro Rosso byter hemmiljö och hamnar i Storbritannien.

Ryktena om att Red Bull överväger att göra sig av med stallet baserat i Faenza, alternativt flytta det till Storbritannien, kommer från Auto-Motor-und-Sport. Dessvärre har stallet avböjt möjligheten att kommentera nyheten när journalisterna försökte klura ut vad som försiggår under försäsongstesterna inför säsongen.

Det blir spännande att följa händelseutvecklingen här. En ny ägare skulle trots allt röra om ordentligt i politiken som omgärdar sporten.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese