Hem » Honda och McLaren kan återförenas efter samtal

Honda och McLaren kan återförenas efter samtal

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-02-10

Honda och McLaren kan återförenas när F1 teamets nuvarande avtal med Mercedes löper ut. McLaren har kontrakt med Mercedes om att använda deras motorer till och med säsongen 2025. Därefter kan Honda och McLaren eventuellt ingå ett nytt partnerskap. Detta trots att den föregående relationen dem emellan slutade i tårar och ett totalt fiasko.

Färsk smärtsam relation mellan japanerna och Wokingstallet

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Ryktet säger att Honda och McLaren har påbörjat samtal om att eventuellt börja arbeta tillsammans igen. Vid den senaste riktigt stora förändringen i motorreglementet var Honda motorleverantör till det anrika Formel 1 stallet.

Fernando Alonso satt i bilen som den stora stjärnan, men bilen kunde knappt köras. Motorn brakade ihop stup i kvarten och det hela slutade med att avtalet bröts i förtid.

Situationen löstes genom att Honda och Red Bull ingick ett avtal om att AlphaTauri, dåvarande Toro Rosso, skulle använda de japanska motorerna

Red Bull hade en infekterad relation till sin dåvarande motorleverantör, Renault. Därför sökte de efter nya möjligheter och med mycket viljekraft kunde alla inblandade hitta en lösning.

Den innebar bland annat att Carlos Sainz Jr lämnade Toro Rosso för Renault där han ersatte den nuvarande TV-experten Palmer.

Kort sagt, senast den japanska motortillverkaren och Wokingstallet samverkade gick det inte så bra. Men, nu sägs det att Honda och McLaren kan återförenas igen inför säsongen 2026.

Honda och McLaren kan återförenas 2026

Mycket har hänt sedan de två parterna gick isär. Honda annonserade att de skulle lämna sporten efter säsongen 2021.

Trots det har de hängt kvar och arbetar tillsammans med RBPT där de utvecklar hybriddelen av den så kallade power uniten. De är dessutom en av totalt sex motortillverkare som har ansökt om att utveckla F1 motorer till säsongen 2026.

Men, sedan Red Bull annonserade att de ingår ett avtal med Ford står Honda utan kundstall. Det innebär att de – för att delta i sporten – måste se över sina alternativ.

Därför finns det nu en möjlighet att Honda och McLaren kan återförenas 2026. De pågående samtalet mellan de två organisationerna är givetvis inte något som innebär att någonting är påskrivet.

Enligt The-Race har samtalen dock påbörjats, om än i ett tidigt skede. Det indikerar ändå att det finns en möjlighet för en återförening.

Andra alternativ för Honda

Om inget avtal kommer på plats mellan Honda och McLaren får japanerna se sig om efter andra alternativ. Problemet är att de är relativt begränsade.

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Sauber kommer att köra med Audis motor, Red Bull och AlphaTauri med RBPT/Ford, Alpine använder självklart Renault och banden mellan Haas och Ferrari är väldigt starka.

Det innebär att det i princip bara är Mercedes kundstall kvar att utforska. Men med tanke på att James Vowles nu är stallchef i Williams har banden mellan dem och Merca stärkts. Så vad kvarstår – Aston Martin?

Toto Wolff äger trots allt en del av racingstallet, precis som han är delägare i Mercedes. Så om Honda inte vill starta ett eget fabriksstall känns det som att McLaren är deras ända riktiga val.