Hem » Officiellt: Daniel Ricciardo ersätter de Vries i AlphaTauri

Officiellt: Daniel Ricciardo ersätter de Vries i AlphaTauri

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-15

Efter en ruskigt svag inledning på säsongen hamnade Nyck de Vries i en jobbig situation. Hans poängskörd och allmänna prestationer har inte alls levt upp till förväntningarna och nu får nederländaren lämna sporten. Daniel Ricciardo ersätter de Vries i AlphaTauri med omedelbar verkan.

Upp som en sol på Monza

Nyck de Vries gjorde dundersuccé hos Williams förra året på Monza i Italien. När Albon blev sjuk tvingades Mercedes dåvarande reservförare hoppa in med otroligt kort varsel.

Under Italien Grand Prix 2022 stod den tidigare F2 mästaren för en smått mirakulös insats och han tog poäng i sin tävlingsdebut. Det utfallet fick de Vries att framstå som en rockstjärna samtidigt som Latifi såg allt annat än stark ut och det kanske spelade in i att kanadensaren tvingades lämna sin styrning efter den säsongen.

För de Vries var Monza som en trampolin rakt in i F1. Han drog det längsta strået i striden om att ersätta Pierre Gasly som lämnade AlphaTauri för Alpine.

Max Verstappens landsman var en av flera kandidater till styrningen. Andra förare som var av intresse var bland annat Mick Schumacher samt Colton Herta, men valet föll på de Vries.

Det var ett val som Red Bulls systerstall skulle få ångra.

Ricciardo ersätter de Vries

Säsongsinledningen har varit allt annat än robust och de Vries har inte alls levererat några resultat. Han är en av bara två förare, tillsammans med Logan Sargeant, som inte har tagit poäng hittills.

Visst, bilen är inte särskilt konkurrenskraftig men hans prestationer bleknar i förhållande till Tsunodas. Det har fått Red Bull och AlphaTauri att tappa tålamodet.

I media och på diverse fordon har det spekulerats mycket kring huruvida de Vries kommer att få köra klart säsongen eller inte. Nu vet vi att så inte blir fallet.

I samband med däckstesterna på Silverstone förmedlades nyheten om att Daniel Ricciardo ersätter de Vries med omedelbar verkan. Därmed är det ett nygammalt namn som ackompanjerar Yuki Tsunoda när AlphaTauri landar i Budapest inför Ungern Grand Prix 2023 och nästa race på årets F1 kalender.

Så här säger Ricciardo själv om sin något tidigarelagda återkomst till F1 gridden:

Jag är exalterad över att vara tillbaka på banan med Red Bull-familjen.

Även Tost, den avgående stallchefen hos AlphaTauri kommenterade sitt förarbyte med följande ord:

Jag är nöjd att kunna välkomna Daniel tillbaka till laget. Det råder inga tvivel om hans skicklighet som förare och han känner redan flera av oss så att integrera honom kommer att vara enkelt och rakt fram. Stallet kommer att dra nytta av hans erfarenhet och hans åtta vinster i Formel 1. Jag vill tacka Nyck för hans värdefulla insats under sin tid med Scuderia AlphaTauri och jag önskar honom lycka till i framtiden.”

Tankar kring att Ricciardo ersätter de Vries

Personligen hade jag nog trott att det skulle ta längre tid för Red Bulls organisation att ersätta de Vries. Visserligen har de en historia av att inte visa tålamod, men med tanke på att det inte är någon duvunge som kastas in i bilen är jag en aning förvånad.

Samtidigt förs tankarna till vad det här innebär i det stora hela. Kan det möjligtvis vara så att man vill värma upp Ricciardo igen för att ersätta Perez i Red Bull inför nästa säsong?

Tanken känns inte allt för avlägsen i min mening. Tsunoda får lära sig av en erfaren förare och kan förberedas för att i sin tur lära upp någon – kanske Lawson – i F1 nästa år.

Samtidigt får Red Bull in Ricciardo vid Maxs sida med några race i kroppen, snarare än i ett något rostigare format. Dessutom får de mer data på Ricciardo under några race i AlphaTauri vilket så klart kan användas som beslutsunderlag.

Oavsett vilket så är det roligt att vi får se Ricciardo mer på banan framöver och hans skull får vi hoppas att den här sejouren blir mer lyckosam än tiden i McLaren.

Källa: AlphaTauri

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese