Hem » Dr. Marko om att sparka de Vries & Perez framtid

Dr. Marko om att sparka de Vries & Perez framtid

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-07-13

I veckan visade ledarna i Red Bull racings organisation återigen att de kan vara hänsynslösa mot förare. Daniel Ricciardo återvände i de Vries ställa och därmed är en av de mest omtyckta förarna tillbaka i startfältet. Nu har Dr. Marko öppnat upp sig rörande situationen och han passade samtidigt på att prata om Sergio Perez.

Helmut Marko om att sparka de Vries

Daniel Ricciardo är officiellt tillbaka i Formel 1 efter några månaders frånvaro. Men, något var lite underligt när det annonserades att australiensaren ska köra istället för de Vries hos AlphaTauri.

Det var nämligen otroligt tyst om de Vries i pressmeddelandena. Egentligen var det bara Tost från AlphaTauri som nämnde honom och tackade för vad han hade bidragit med.

Tystnaden fick många att ställa sig frågande till hur det hela egentligen har gått till. Nu har Dr Marko uttalat sig i media och förklarat hur Red Bull-organisationen resonerade när de valde att sparka de Vries.

Enligt den frispråkiga österrikaren var det helt enkelt för dåliga prestationer som la grunden till beslutet. Det kunde man så klart ha förväntat sig, även om det i viss mån går att spekulera i hur stark attraktionskraft Ricciardos varumärke hade.

I de tio racen som AlphaTauri gav Nyck de Vries att bevisa sig var den forna F2-mästaren, enligt Marko, tre tiondelar långsammare än Tsunoda. Samtidigt gick inte utvecklingen i rätt riktning.

Vi förväntade oss att han åtminstone skulle vara jämbördig med sin stallkamrat. Men så har det inte varit. Istället var han alltid tre tiondelar långsammare och vi såg ingen förbättring.”

Marko fick upp hoppet i Baku om att trenden skulle vända efter den svaga säsongsinledningen. Tyvärr visade det sig att så inte blev fallet.

I slutet av april i Baku började han helgen bra och jag trodde att han skulle prestera bättre. Men han kraschade igen. Efter det gjorde han inte ett enda supervarv som imponerade på oss.”

Så, varför gavs då inte de Vries mer tid kan man ju fråga sig? Det talade Marko om för alla när han pratade med de Telegraaf.

“Varför skulle vi vänta och vilken skillnad skulle två till race göra? Nyck är en bra kille, men han var inte tillräckligt snabb.”

Dr. Marko varnar Perez

Den seniora rådgivaren i Red Bull har dessutom passat på att ge Perez en varning. Mexikanens urusla kvalform håller i sig och han har verkligen halkat efter Max Verstappen efter sin fina inledning på säsongen.

Dr Marko hintade om att Ricciardo kanske kan komma att ersätta Perez i Red Bull framöver. Enligt Racingnews365 sa han så här:

Vi får se hur Ricciardo står sig mot Tsunoda. Jag tror att Yuki är underskattad av många.”

Samtidigt säger Marko att han inte tycker att det är rimligt att göra sig av med Perez som det ser ut nu. Hans race på Silverstone var bra men Red Bull är medvetna om att Sergio måste kvala bättre.

Men, så länge Preez ligger två i F1-tabellen verkar han kunna känna sig lugn. Marko anser att det är för tidigt att göra sig av med honom som det ser ut just nu.

Checo är tvåa i VM, så det är ologiskt att göra sig av med honom nu.”

Då blir det säkert så att man från Red Bulls sida utvärderar hur stark Ricciardo är hos AlphaTauri. Om vågskålen mellan den australiensiska föraren och Perez väger över mot Ricciardo, så kanske Max får en ny stallkompis nästa säsong.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 − tre =