Hem » Förarna som deltar på det avgörande testet

Förarna som deltar på det avgörande testet

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Kommer Formel 1 att ha däcksvärmare nästa år eller inte? Den frågan måste besvaras och Pirelli är i full färd med att samla in data till ett beslutsunderlag. Under tisdagen och onsdagen den här veckan körs de sista testerna där information kan komma fram som sedan ska presenteras till alla intressenter. Här hittar du information om testen och vilka förare som deltar i veckans aktiviteter på Silverstone.

Syftet med testet på Silverstone

Racet som arrangerades på Silverstone i helgen var otroligt spännande och underhållande. I min mening var det nog det bästa hittills i år och för hemmafansen var det värt varenda pund.

Men, trots att tävlingen har lämnat racinganläggningen så är vissa stall kvar för att delta i Pirellis tester. Ett liknande test arrangerades efter Barcelona Grand Prix där bland annat George Russell och Mick Schumacher körde.

Den här gången syftar Pirelli, som fått konkurrens om jobbet som däcksleverantör till F1 från Bridgestone, till att lära sig mer om de hårda däcken. Deltagarna kommer att testa C1, C2 samt C3.

Simon Berra hos Pirelli säger så här:

Det huvudsakliga syftet med testen är att se hur de nya gummiblandningarna uppför sig på de mest krävande racingbanorna. Vi ser fram emot att se om resultaten från Barcelona bekräftas här om vi får lägre temperaturer i banan. Det blir dessutom intressant att se hur C1 som är det hårdaste däcket kommer att fungera.”

The Race
Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Hur snabbt F1 däcken värms upp kommer också att diskuteras och utvärderas. Berra tror att det inte kommer vara några problem att få igång däcken trots att Silverstone det förväntas vara svalt i asfalten.

Pirelli tror på sig själva

Den italienska däckfirman är säkra på att de har skapat ett däck som kommer att fungera bra utan däcksvärmare 2024. De förväntas rekommendera FIA att göra sig av med täckena som värmer däcken, detta trots att flera Formel 1 förare har uttryckt sig negativt i frågan med hänvisningar till säkerhetsaspekten.

Så vad väger tyngre än förarnas åsikt?

Först och främst är inget beslut fattat ännu och F1 samt FIA tar säkerheten på stort allvar för samtliga inblandade. Men, de har även miljötänket att förhålla sig till.

Anledningen till att man vill ta bort däcksvärmarna är att reducera miljöpåverkan. Det är därför Pirelli har fått i uppdrag att leverera däck som fungerar utan att de värms upp i garaget.

Som det ser ut nu är italienarna alltså positiva till att de kommer att kunna leverera vad som har begärts från dem. Men – mer data ska alltså ge klarhet och bidra till det slutgiltiga beslutet.

Förarna som deltar i testet på Silverstone

Tre stall från olika delar av F1 gridden deltar i det sista testet av däcken utan värmare. Det handlar om:

  • Haas
  • Red Bull
  • Williams

Red Bull har valt att ge sin australiensiska reservförare Daniel Ricciardo chansen att köra på testerna. Därmed får han uppleva hur bilen fungerar på riktigt, inte bara i simulatorn.

Hos Williams kommer de två förarna som vanligtvis sitter i bilarna att ratta runt Silverstone en dag vardera. Sist men inte minst har Haas valt ut hela tre förare till sitt testande.

Keving Magnussen får dela på uppdraget med Nico Hülkenberg under tisdagen. Dagen därpå tar Pietro Fitipaldi, som är reservförare hos dem och körde i Grosjeans frånvaro efter den otäcka kraschen i Bahrain för två år sedan, över och kör hela onsdagen.

Tyvärr går det inte att följa eventet via någon strömmingstjänst. Istället får vi hålla till godo med media rapporter och vad stallen själva säger på social media.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 − ett =