Hem » Nytt race i Frankrike? Stadsbana på ingång

Nytt race i Frankrike? Stadsbana på ingång

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Formel 1 är hetare än någonsin vilket lockar intresse inte bara från tittare och sponsorer utan även från arrangörer. Nu finns det indikationer på att ytterligare ett stadsrace kan bli aktuellt i framtiden. Det skulle i så fall kunna handla om ett nytt race i Frankrike. Men även andra europeiska städer är sugna.

Fler och fler race

F1 schemat har utökats systematiskt de senaste åren och allt fler race har tillkommit. När planen för antalet F1 race 2024 släpptes fanns 24 event inplanerade.

Det är visserligen lika många som det ursprungligen skulle ha varit på F1 schemat 2023. Årets kalender har dock kortats ned med två race eftersom Kina fortfarande var Covid härjat och Emilia Romagna regnade bort.

Samtidigt finns det utrymme för fler race på kalendern enligt de rådande avtalen. Stallen är dessvärre inte är förtjusta i den tanken. Med det sagt så finns det gott om arrangörer som gärna ser att de ska få arrangera ett race.

Exempelvis byggdes en ny bana i Ungern nyligen med kapacitet att arrangera Formel 1 tävlingar och rykten om nya stadsbanor duggar tätt. Bland annat vill Colombia arrangera ett race som skulle kallas för Karibiens Grand Prix.

Även i Europa är intresset stort och ett nytt race i Frankrike är aktuellt – men det är inte den enda intressenten.

Potentiellt nytt F1 race i Frankrike

Frankrikes GP kördes på Paul Ricard mellan 2018 och 2022 men banan var inte särskilt underhållande. Visst, Verstappen och Lewis Hamilton hade en batalj där 2021 men i det stora hela är den inte bedårande.

Efter att det dåvarande kontraktet löpte ut förnyades det inte och nu får Alpine och dess nya investerare samt de franska förarna nöja sig med att låna Leclercs hemma race Monaco Grand Prix. Det kan dock ändras med ett race väldigt, väldigt nära det lilla kungadömet.

Macron och Christian Estrosi, borgämstare i Nice, uppger nämligen att de vill arrangera ett race på den franska Rivieran. Den tanken känns som att den ligger i linje med vad Liberty vill med F1 – ett glamoröst race i solen vid havet dit kändisar kan flockas.

Enligt Autosport ska Macron gett sitt stöd till förslaget som lades fram från Estrosi och förmedlat ansvaret för att landa eventet till borgmästaren samt Nicolas Deschaux. De båda var involverade i racet på Paul Richard så de har god erfarenhet på området.

Så här ska Macron ha sagt i ett brev ill Estrosi:

Du kan känna dig säker på att jag delar din ambition helt ut. Som du påpekar måste vårt land ha möjligheten att återetablera en koppling till Formel 1 precis som vi gör med andra stora sportevenemang varje år. Det är av intresse för bilden av vårt land, vår bilindustri och innovation samt stöd i att minska CO2 utsläppen i sektorn.”

Myndigheterna i Nice har dessutom nyligen visat sin goda vilja gentemot motorsporten. De bidrog med 5€ miljoner för att hjälpa organisatörerna bakom Frankrikes Grand Prix att betala av en skuld som motsvarade 27€ miljoner.

Det var dock inte helt populärt i staden. Invånarna har nyligen fått se sina kostnader öka på offentliga tjänster, bland annat har biljetter till kollektivtrafiken ökat med 70%.

Men – kanske är det inte i Frankrike på gatorna i Nice som nästa europeiska race tillkommer? Andra delar av Sydeuropa är också intresserade.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Madrid kan arrangera F1 race

Tidigare har det rapporterats om att racet i Barcelona kan flytta till huvudstaden. Viljan att arrangera ett Formel 1 race i Madrid är stark och ryktet fick nytt vatten på sin kvarn nyligen.

José Vicente de los Mozos, president för IFEMA, säger att ett avtal snart ska skrivas under med Liberty. Han pratade med nyhetsbyråer och sa så här:

Jag vet när vi kommer att skriva kontrakt och när racet kommer att anordnas. Vi har följt processen som vi har instruerats. Spanska motorsportsförbundet har informerats sedan första början och vi har skrivit ett exklusivt avtal och nu är vi längre fram med kontraktet.”

Enligt Mozos skulle ett F1 race i Madrid generera 500€ miljoner i intäkter. Det skulle inte bli som vilket race som helst. Tanken är att det ska bli Europas bästa race eller som spanjoren säger “inte ett race, utan en upplevelse”.

I skrivande stund har det klassiska racet i Barcelona kontrakt till 2026. Frågan är alltså om Madrid kommer att konkurrera ut Circuit de Catalunya, eller om två event arrangeras i Spanien framöver?

Med både Fernando Alonso och Carlos Sainz Jr på startfältet bör intresset vara stort i landet. Troligtvis kör åtminstone en av dem fortfarande Formel 1 bilar 2026.

Artikel i samarbete med Bandana.se

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + åtta =