Hem » Karibien Grand Prix blir verklighet? Domenicali på plats
AI-genererad illustration av Karibien Grand Prix blir verklighet

Karibien Grand Prix blir verklighet? Domenicali på plats

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-01-06

Kan Formel 1 komma att besöka Sydamerika vid två tillfällen per säsong i framtiden? Möjligheten att så blir fallet finns verkligen där. Stefano Domenicali, VD för Formel 1, flög till Colombia efter Mexiko Grand Prix. Ryktet säger att han är där för att se till att Karibien Grand Prix blir verklighet i framtiden.

Global spridning på Formel 1 kalendern

Formel 1 är en global sport. Visserligen är stallen och tillverkarna av F1 motorer i huvudsak placerade i Europa. Men det arrangeras race i alla bebodda världsdelar bortsett från Afrika.

Tidigare i år diskuterade F1 möjligheterna att inkludera ett race i Sydafrika på F1 schemat, men de samtalen ledde inte till någon överenskommelse. Istället förlängdes Belgiens GP:s närvaro.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Men under de senaste åren har ambitionen varit att växa utanför Europa. Netflixserien Drive to Survive har medfört ett ökat globalt intresse, inte minst i USA.

Därför har Formel 1 ökat antalet race i Förenta staterna från ett på COTA till att även inkludera Miami och från och med nästa säsong Las Vegas.

Men i Sydamerika finns bara ett race. F1 besöker enbart kontinenten för att köra det klassiska brasilianska GP:t i Sao Paulo. Framöver kan det dock bli ändring på det eftersom rykten sprids om att Karibien Grand Prix blir verklighet snart.

Domenicali diskuterar Karibien Grand Prix

Formel 1 expanderar hela tiden och efter Mexiko Grand Prix flög Stefano Domenicali till Sydamerika där han ska diskutera möjligheterna för ett nytt race.

Colombiansk media diskuterade möjligheten för ett Karibiskt GP redan i samband med tävlingshelgen i Singapore 2022. Jaime Pumarejo, borgämstare i Barranquilla, berättade i en lokal radiosändning att representanter från F1 hade besökt staden.

Nu går diskussionerna in i nästa fas. Karibien Grand Prix kan bli verklighet så snart som 2024 eller 2025. Det rapporterade El Heraldo som visar bilder på att Domenicali har anlänt till Colombia för att diskutera möjligheterna i person.

Karibien Grand Prix kan bli populärt

Borgmästaren Pumarejo säger att han förväntar sig att upp emot 300 000 åskådare skulle kunna besöka eventet om Karibien Grand Prix blir verklighet i hans stad. Han hoppas att ett avtal kan nås för en 10-år period.

Delegationen från Formel 1 uppges ha fått ett positivt intryck av Barranquilla och borgmästaren är hoppfull om att ett avtal ska kunna nås.

Om eventet blir verklighet kommer det att vara självförsörjande och det kommer att bidra till att skapa arbetsmöjligheter för lokalbefolkningen. I nuläget är det två bansträckningar som diskuteras och de skulle i så fall handla om “semi-street circuits“.

Colombia har en stark tradition av Formel 1

Även om det inte finns något Grand Prix i Colombia så har landet en fin tradition av närvaro i sporten. Landet har skolat flera duktiga F1 förare.

Den senaste av dem och tillika mest framgångsrika är Juan Pablo Montoya. Han tävlade i F1 mellan 2001 och 2006. Efter att ha kört för Williams säsongerna 2001 – 2004 signades han upp av McLaren 2005 och körde där i två år.

Under sin karriär vann han sju race och kom trea i Formel 1-VM vid två tillfällen. Dessutom har han, precis som vår senaste svenska Formel 1 förare, vunnit Indy 500.

Utöver Montoya så har även Roberto Guerrero samt Ricardo Londoño-Bridge representerat nationen som kan komma att arrangera Karibien Grand Prix i framtiden.

Källa: Mirror

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese