Hem » Nyck de Vreis först ut i Mercedes Young Driver styrning
Nyck-de-Vreis

Nyck de Vreis först ut i Mercedes Young Driver styrning

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-30

Det är svårt att ta sig in i Formel 1 för lovande talanger. Därför infördes en ny regel inför F1 2022.

Den innebär att stallen måste ersätta varje ordinarie förare med en oerfaren förare vid minst ett träningspass på F1 kalendern 2022. Därför kommer de Vreis få köra sin andra FP1 för säsongen.

Inför Frankrike Grand Prix 2022 har Mercedes nämligen annonserat att holländaren kommer att ta över Lewis Hamiltons bil under det första träningspasset. Därmed får den sjufaldiga världsmästaren det ur världen på en bana han känner väl.

Andra FP1 framträdandet för holländaren

I och med att Mercedes har offentliggjort att Nyck de Vreis kör istället för Hamilton får vi se holländaren för andra gången i år.

Tidigare har Mercedes reservförare kört ett FP1 pass för Williams. Det inträffade i Spaniens Grand Prix på en bana som de flesta förarna känner väldigt väl.

Vid det tillfället tillät Young Driver initiativet att de Vreis ersatte Alexander Albon och han genomförde totalt 28 varv.

I samma träningspass såg vi dessutom den tidigare Red Bull junioren, esten Juri Vips köra Perez bil. Han avklarade 23 varv men finns inte längre med i Red Bull-familjen efter tråkiga uttalanden i samband med en strömning på Twitch.

Förvånande att ersätta Hamilton i Frankrike

Det har varit mycket snack om Mercedes i år. På grund av porpoising har de inte varit i närheten av lika konkurrenskraftiga som de har varit under de föregående åren.

Men under de senaste tävlingarna har det sett lite bättre ut och silverpilarna har varit på pallen fyra race i rad.

Med tanke på att många talar om att Mercedes ser piggare ut och faktiskt har en relativt bra vinst chans på Paul Richard kan det anses vara lite lustigt att de ställer över Hamilton här.

Förhoppningarna är troligtvis att Nyck ska bidra till att samla in värdefulla data och öka förståelsen för hur bilen fungerar. Så mycket högre förväntningar än så behöver vi inte ha.

Vem är Nyck de Vreis?

Nyck de Vreis är en holländare som ingått i Mercedes förarprogram under en lång tid. Utöver sin tjänst som reservförare till organisationens Formel 1 stall tävlar han i Formel E.

Holländaren har kört i elbilsmästerskapet sedan säsongen 2020.

Där ligger han i skrivande stund på åttonde plats med 83 poäng. Samtidigt har Mercedes andra reservförare, Stoffel Vandoorne, skrapat ihop 155 poäng i samma mästerskap och leder tabellen.

I fjol krönte han säsongen med att titulera sig Formel-E mästare. Han vann efter att ha kört ihop 99 poäng och slutade därmed sju pinnar framför schweizaren Edoardo Morata i Rokit.

De Vreis föddes i Uitwellingerga, Nederländerna, den sjätte februari 1995 och är således 27 år gammal. Därmed har vissa Formel 1 fans varit aningen kritiska till att han får ta del av Young Driver programmet.

Hans CV är starkt. De Vreis är en av förarna som har vunnit F2 de senaste åren. Det gjorde han 2019 under sin tredje säsong i mästerskapet.

Han körde för ART GP tillsammans med den före detta ryska F1 föraren Nikita Mazepin.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese