Hem » Haas och Mazepin går skilda vägar
Haas och Nikita-i-sin-bil-2021-innan-det-blev-klart-att-Mazepin-gar-skilda-vagar

Haas och Mazepin går skilda vägar

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-08-24

Mazepins vara eller inte i Haas har varit en fråga som i stort sett har varit avgjord sedan en vecka tillbaka. Under lördagen kom dock det officiella beskedet om att Mazepin, den ända F1 föraren 2022, inte kommer att tävla. Haas och Mazepin går skilda vägar vilket innebär att fjolårets i särklass sämsta stall sett till antal VM-poäng inte har en bekräftad föraruppställning med tre veckor kvar till säsongsstarten av F1 2022.

Haas och Mazepin familjen är ett avslutat kapitel

Det är inte enbart Nikita Mazepin som lämnar det amerikanska F1 stallet. Även avtalet Haas titelsponsor, Uralkali, rivs. Det innebär att Haas har en finansiell situation att hantera, likväl som den sportsligt tuffa tillvaron. Enligt olika uppgifter kan så mycket som 20% av budgeten i det amerikanska stallet ha kommit från Mazepins fars bolag.

Anledningen till att de båda parterna går skilda vägar är givetvis den uppkomna situationen med kriget i Ukraina.

Nu är det upp till Gene Haas och stallchefen Günther Steiner att finna en lösning på den prekära situationen. De kan välja att hitta en betalförare, men vem skulle det vara? Alternativt kan de välja att förlita sig till sin nuvarande tredjeförare Pietro Fittipaldi och söka efter en ny titelsponsor. En tredje möjlighet är att ta in en rutinerad förare tillsammans tysken Mick Schumacher så att han får en robust stallkamrat att luta sig mot, och jämföra sig med.

Vem ersätter när Haas och Mazepin går skilda vägar?

Så vilka förare skulle rimligtvis kunna ersätta Nikita Mazepin när hans kontrakt med Haas har brutits? Det är en fråga som det lär spekuleras friskt i fram tills dess att stallet ger offentliga besked. Någon av följande skulle möjligtvis kunna bli aktuella.

sportbloggar.info

Återkomst för Giovinazzi när Mazepin och Haas bryter upp

Om det slutar med att Fittipaldi inte får förtroendet som en av de två ordinarie F1 förarna i Haas teamet inför F1 säsongen 2022 kan det bli aktuellt för Giovinazzi som i fjol körde för Alfa Romeo. Italienaren var förståeligt besviken när han inte fick fortsatt förtroende i det Schweiziska stallet. Men med sina tydliga kopplingar till Haas närmsta allierade och motorleverantör Ferrari kan det mycket väl bli aktuellt med en återkomst. Kanske kan de två stallen förhandla fram en lösning där Haas får ytterligare rabatt på sin power unit i utbyte mot ytterligare en styrning åt en Ferrari förare.

Kan Magnussen ersätta när Mazepin och Haas går skilda vägar?

En möjlighet är att vända sig till en gammal bekantskap. Dansken Kevin Magnussen körde för stallet i fyra säsonger innan han fick lämna sin position inför fjolåret. Med sin robusta rutin och goda kännedom om Haas arbetsmetoder skulle han kunna vara ett hett namn. Det är dock osannolikt då han har nya åtaganden att hantera samtidigt som han inte har någon stark finansiär i ryggen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − 7 =