Hem » Juri Vips ersätter Perez i FP1 Spaniens GP 2022
Red-bull-bil

Juri Vips ersätter Perez i FP1 Spaniens GP 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-05-19

Juri Vips ersätter Perez i FP1 Spaniens GP 2022, det meddelade Red Bull via social media under torsdag morgon. Estländaren tävlar för närvarande i GP2 och han ingår i Red Bulls junior program som har skolat flera duktiga förare. Varje stall måste låta en rookie köra FP1 vid minst två tillfällen under F1 säsongen 2022. Perez får alltså stiga åt sidan för att undanröja det första av de två tillfällena i Spanien. Max Verstappen kör sin bil som vanligt.

Tidigare har Williams annonserat ändringar inför FP1 Spaniens GP

Inför Spaniens GP 2022 har även Williams offentliggjort att de kommer att ge en rookie chansen att köra. Det rör sig om reservföraren De Vreis som till vardags tävlar för Mercedes-EQ i Formel-E. Tidigare spekulerade jag i hur det kan påverka Williams möjligheter att få med sig ett bra resultat från tävlingshelgen i Barcelona.

Att Juri Vips ersätter Perez i FP1 i Barcelona kanske inte är lika kritiskt för Red Bull. Perez är en erfaren förare och han har kört mängder av varv på Circuit de Catalunya genom åren. Givetvis är det inte optimalt för honom att förlora tid i bilen, men det är inte lika illa som det kan antas vara för Albon.

Kort om Juri Vips som ersätter Perez i FP1

Estländaren Vips är en skicklig förare och han är inte helt ny till F1. Han har tidigare kört tester för Red Bull och AlphaTauri. Exempelvis körde han Red BB8 under young driver testet efter att säsongen 2020 avslutades i Abu Dhabi.

Red-Bull-annonserade-att-Vips-ersätter-Perez-i-FP1-Spaniens-GP
Bildkälla: @redbullracing Twitter

Sedan 2019 har han tävlat för Hitech GP och varit en del av Red Bulls junior satsning.

Säsongen 2021 tävlade han för första gången i F2. Han gick segrande ur två race och stod på pallen totalt sex gånger. Sedan tidigare har han tävlat för DAMS i F2 och tagit sig upp på pallen med dem vid ett tillfälle.

Kubica kör istället för Zhou i FP1 i Spaniens GP

Även Alfa Romeo där en av våra tidigare svenska F1 förare, Marcus Ericsson, körde kommer att göra förändringar i FP1. Men det är ett välbekant ansikte och inte någon rookie som tar över Zhous styrning.

Alfa Romeo offentliggjorde att polacken Kubica kommer att köra Zhous bil under det första träningspasset i Spaniens Grand Prix 2022. Tycka vad man vill om det, men så är det. Storsponsorn Orlen ska ha sitt för pengarna och därmed får Kubica göra De Vreis och Vips sällskap som temporära besökare i det första träningspasset på fredag.

Texten uppdaterades 2022-05-19 16:23