Hem » Kan vi få se en Amerikan i Formel 1 redan Nästa år?
Ledig-stol-med-amerikansk-flagga

Kan vi få se en Amerikan i Formel 1 redan Nästa år?

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-08-18

Intresset för Formel 1 växer så att det knakar, inte minst i USA. Det har länge varit snack om att sporten skulle vilja ha in en jänkare i en av bilarna. Men kan vi få se en amerikan i Formel 1 redan nästa år?

Chanserna har för att så ska bli fallet har faktiskt förbättrats under året som gått.

Det ryktades om förare från IndyCar

Att F1 försöker växa i USA är ingen hemlighet. På F1 kalendern 2022 återfinns två race i Förenta staterna och nästa år gör även Las Vegas debut på racekalendern.

Som ett komplement till eventen har det pratats om att addera ett amerikanskt stall – något som Andretti varit sugen på.

De planerna verkar dock ha fallit igenom och många glömmer att det redan finns ett stall från USA på gridden – Haas. Intresset för dem är dessvärre ljummet.

Ökar en amerikan i Formel 1 nästa år intresset?

Kanske kan en amerikansk förare i Formel 1 göra skillnad? För att testa den tesen måste vi vänta tills det faktiskt finns en förare från landet på startgridden.

Tyvärr för amerikanarna är talangpoolen något begränsad. Därför ryktades det intensivt om att någon av förarna från IndyCar – där vår senaste svenska Formel 1 förare Marcus Ericsson tävlar – skulle värvas till F1.

Men nu har ett annat namn dykt upp på radarn.

Kan Williams få in en amerikan i Formel 1 redan nästa år?

Visserligen är Haas det stallet som är starkast kopplat till USA, men även Williams har amerikanska ägare sedan Dorilton köpt ut familjen. Stallet har säkrat upp en amerikan i sitt juniorprogram – Logan Sargent – som nu gör bra ifrån sig i F2.

Kanske kan han bli guldklimpen som Formel 1 söker för att fortsätta rida på vågen av expansion i USA?

Presterar bra i F2 2022

När Sargent skrev på för organisationen var han inte särskilt välkänd. Amerikanen är inte purung, född 2000. Dessutom har han inte någon häpnadsväckande juniorkarriär i bagaget likt Piastri, Leclerc och Norris.

Men under 2022 har Logan Sargent visat framfötterna i F2. Han gör sin första säsong i den ansedda serien – som visserligen kritiserats för ett svagt startfält.

Med det sagt så har den amerikanska föraren varit uppe på andra plats i mästerskapet och i skrivande stund ligger han på tredje plats framför Fittipaldi och bakom Alfa Romeos junior Pourchair.

Dessutom har han faktiskt vunnit två race i år, ett på Silverstone och sedan det efterföljande på Spielberg. Det indikerar en viss talang.

Kommer att köra FP1 i Austin

Tanken att vi kan få in en amerikan i Formel 1 redan nästa år stärktes ytterligare efter det att Williams meddelat att Sargent kommer att köra FP1 i Austin. Där kommer han att ersätta kanadensaren Latifi.

Kanske är det en indikator på vad som komma skall?

Genom att ratta bilen i FP1 får Sargent värdefull erfarenhet. Hans prestationer hittills målar inte upp honom som en kommande världsmästare men kanske kan han göra någorlunda bra ifrån sig.

Stallet har varit imponerade av hans prestationer i simulatorn och det har i kombination med framgångarna i F2 gjort honom aktuell att köra ett träningspass.

Sedan tidigare har De Vreis kört ett FP1 pass för Williams i Barcelona.

Enligt egen utsago planerar den unga amerikanen att spendera mycket tid med F1 stallet under hösten. Det möjliggörs eftersom det enbart är fyra tävlingar kvar på F2 kalendern.

Genom att befinna sig i depån och sitta med på möten med ingenjörer och de ordinarie förarna kan han förberedas ytterligare.  Det ökar sannolikheten att vi får se en amerikansk F1 förare redan nästa säsong.

Får Latifi ge plats åt en amerikan i F1 redan nästa år?

Efter en väldigt jobbig inledning på säsongen uppkom starka rykten om att Latifi skulle tvingas lämna Williams redan under pågående säsong. Det hetaste namnet i termer av ersättare var Alpines Oscar Piastri.

Men de ryktena har lugnat ner sig. Inte minst med tanke på händelseutvecklingen i Alpine efter att Alonso meddelat att han skrivit på för Aston Martin.

Vi vet att Albon har förlängt sitt kontrakt med Williams och kommer att förbli en av deras två förare i flera år. Men Latifis kontrakt går ut – och här finns det en chans att få in en amerikan i Formel 1 redan nästa år.

Faktum är att stallchef Jost Capito har uttalat sig i media och sagt att han helt klart tror att Logan Sargent kommer att köra i Formel 1 framöver.

Med tanke på att Albon är en skicklig och rutinerad förare som har axlat rollen som ledare väl är det inte svårt att se hur Williams tänker här.

Genom att placera Logan i bilen och bli det enda stallet med en amerikan i bilen ges en ypperlig möjlighet till mediautrymme. Samtidigt har de en rutinerad förare att förlita sig till i form av Albon.

Det måste vägas mot den säck med pengar som Latifi bidrar med.

Dessa två faktorer måste ställas utvärderas mot varandra. Som förare är det troligtvis inte någon uppgradering, i alla fall på kort sikt, att byta ut Latifi mot Sargent.

Men på lite sikt kanske det är värt för Williams att kasta in en amerikansk förare i Formel 1 redan till säsongen 2023?

Sargent har inte superlicens

Något som måste lyftas fram när man diskuterar huruvida Sargent kommer att köra för Williams nästa år eller inte är det faktum att han saknar superlicens.

För att få tävla i Formel 1 måste förarna ha licensen. I Logan Sargents fall krävs det att han slutar topp 5 i F2 2022 för att så ska bli fallet.

Först då kan vi på allvar diskutera huruvida vi får se en amerikan i Formel 1 redan nästa år.

Men möjligheten finns där och givet hur saker och ting har utvecklat sig under de senaste veckorna är det inte någon omöjlighet att vi får se en hemmason i de tre racen på amerikansk mark säsongen 2023.