Hem » Officiellt: Sauber F1 team blir strategisk partner till Audi
fronten-av-en-svart-audi-med-de-fyra-ringarna

Officiellt: Sauber F1 team blir strategisk partner till Audi

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-11

En av de sämst bevarade hemligheterna i Formel 1 har nu blivit offentlig. Sauber F1 team, nuvarande Alfa Romeo, blir strategisk partner till Audi. Det avslöjades i ett pressmeddelande på onsdag morgon. Det var väntat sedan Audi offentliggjorde att de blir motortillverkare i Formel 1 från och med säsongen 2026. Det meddelades i samband med återuppstarten av F1 kalendern efter sommaruppehållet i Belgien på Spa.

Sauber blir strategisk partner till Audi

Samma helg som Audi annonserade att de ska leverera motorer till F1 stall från och med säsongen 2026 kom en annan nyhet relaterad till Sauber Alfa Romeo. Den italienska namnsponsorn meddelade att de inte kommer att förlänga sitt nuvarande avtal med det schweiziska Formel 1 stallet.

Sauber kommer att tävla i sin nuvarande form fram till och med slutet av säsongen 2023. Vad som händer därefter är inte helt klart.

I pressmeddelandet som Sauber-group släppte i morse framkommer detaljer rörande att Sauber blir strategisk partner till Audi. Den tyska biltillverkaren som är en del av VW-gruppen planerar att köpa in sig i Formel 1 teamet.

Audi och Sauber kommer att samarbete från och med säsongen 2026. Målsättningen är att föra stallet till nya höjder. Förutsättningarna finns där med en av de bästa fabrikerna och vindtunnlarna i sporten.

Kommentarer från ledande individer

I pressmeddelandet där det framkommer att Sauber blir strategisk partner till Audi från och med säsongen 2026 finns kommentarer från högt uppsatta personer i de två organisationerna.

Finn Rausing, den svenska miljardären som var högst bidragande i vår senaste svenska f1 förare – Marcus Ericssons karriär – äger stallet i skrivande stund. Han säger så här rörande att Sauber blir strategisk partner till Audi.

“Audi är den bästa strategiska partnern för Sauber Group. Det är tydligt att vi delar värderingar och en vision och vi ser fram emot att uppnå våra gemensamma mål i ett starkt och framgångsrikt partnerskap.” (Översatt citat)

Även stallchefen och tillika VD:n för Sauber Group, Frédéric Vasseur uttalade sig i frågan.

“Partnerskapet mellan Audi AG och Sauber Motorsport är ett centralt steg för vårt stall och vi fortsätter att göra framsteg mot fronten av gridden. Att bli Audis officiella stall är inte bara en ära utan också ett stort ansvar. Det är det bästa alternativet för framtiden och vi är övertygade om att vi kan hjälpa Audi att uppnå deras mål som de har satt upp för sin resa i Formel 1.” (Översatt citat)

Sist men inte minst säger Oliver Hoggmann, ansvarig för Formel 1 programmet hos Audi, så här:

“Vi är glada över att ha hittat en så erfaren och kompetent samarbetspartner för vårt ambitiösa Formel 1 projekt. Vi känner redan till att Sauber Group har toppmoderna faciliteter och ett erfaret team från tidigare samarbeten och vi är övertygade om att vi kommer att skapa ett starkt stall tillsammans.” (Översatt citat)

Vad händer innan Sauber blir strategisk partner till Audi?

Den uppmärksamma läsaren noterade att det finns ett gap mellan Alfa Romeos uttåg och Audis entré. Säsongerna 2024 och 2025 saknas, i skrivande stund namnsponsor.

I pressmeddelandet från Sauber Group framkommer det att schweizarna avser följa sina nuvarande avtal. Det innebär att Ferraris motor kommer att fortsätta användas, trots att Alfa Romeo lämnar.

Vad som händer på sponsorsidan återstår att se. Vad som står klart är att Audi avser köpa in sig i Sauber Group och att Finn Rausings stall blir Audis fabriksstall från och med säsongen 2026.