Hem » Leclerc snabbast i Australiens GP 2022 kval
Charles-Leclerc-var-snabbast-i-Australiens-GP-2022-kval

Leclerc snabbast i Australiens GP 2022 kval

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-04-09

Under lördag morgon svensk tid kördes Australiens GP 2022 kval. Efter två rödflaggor stod det klart att Charles Leclerc i Ferrari startar från första startruta i racet. Det innebar att vi för första gången sedan hybridmotorerna började användas har en annan förare i pole position än Lewis Hamilton. Kvalet i Melbourne innehöll två stora överraskningar och några oväntade olyckor.

Resultat i Australiens GP 2022 kval

Efter avslutat kval ser ställningen ut enligt nedan. Dock är Sergio Perez under utredning för att ha missat att lyfta av under gulflagg. Albon kommer att flyttas ner 3 platser vilket stod klart efter incidenten i Saudiarabiens Grand Prix.

 1. Leclerc – Ferrari
 2. Verstappen – Red Bull
 3. Perez – Red Bull
 4. Norris – McLaren
 5. Hamilton – Mercedes
 6. Russell – Mercedes
 7. Ricciardo – McLaren
 8. Ocon – Alpine
 9. Sainz – Ferrari
 10. Alonso – Alpine
 11. Gasly – AlphaTauri
 12. Bottas – Alfa Romeo
 13. Tsunoda – AlphaTauri
 14. Zhou – Alfa Romeo
 15. Schumacher – Haas
 16. Albon – Williams
 17. Magnussen – Haas
 18. Vettel – Aston Martin
 19. Latifi – Williams
 20. Stroll – Aston Martin

McLaren var en positiv överraskning

I min rapport inför Australiens GP 2022 spekulerade jag i att vi återigen skulle se Mercedes kundstall långt ner i fältet. Det besannades visserligen för både Aston Martin, som haft en horribel helg hittills, och för Williams.

Vettel kom knappt ut i kvalet till följd av sin krasch i det sista träningspasset. Även Strol hade problem från FP3 men kom till slut ut på banan bara för att snöpligt krascha med landsmannen Latifi.

De båda kanadensarna får nog se sig själva i spegeln och rycka upp sig. Även en ursäkt till stallens mekaniker är på sin plats efter en så klantig hantering.

McLaren var det kundstall som stack ut. Faktum är att de presterade långt över mina förväntningar och att se båda i topp 10 var imponerande nog.

Att sedan påläggskalven Norris skulle kvala ut båda Mercedsförarna var det nog inte många som trodde. Dock bör det tilläggas att Alonso i sin Alpine troligen hade kvalat ut Norris om inte hans bil slutat fungera.

Opålitliga Alpine är frustrerande

Jag kan inte annat än att känna lite sympati för Alpine. Stallet har visserligen skapat sin egen situation. Men nu när de äntligen har en snabb bil verkar de ha enorma pålitlighetsproblem.

Alonso var på väg att sätta några riktigt konkurrenskraftiga tider. Detta med sin tredje motor för säsongen. Tyvärr slutade hydrauliken att fungera varpå vi finner honom först på en tionde plats.

Förhoppningsvis kan vi få se bra racing mellan några av de mest erkända förarna i startfältet imorgon när Alonso och Sainz ska utmana de framförvarande om de platser som ger fler poäng till Formel 1 ställning.

Vad gjorde Sainz i Australiens GP 2022 kval?

Den främsta besvikelsen i kvalet får nog anses vara Carlos Sainz. Visserligen drabbades han av Alonsos rödflagg under sitt första försök i Q3. Men att inte kvala bättre än nia när stallkamraten tar pole position kan inte anses vara annat än underkänt.

I Ferrari börjar det nu bli tydligt att Sainz inte riktigt har det som krävs för att utmana Leclerc internt i år. Personligen tycker jag det är synd då jag gillar Sainz, men resultatet idag talar sitt tydliga språk.

De två kundstallen till Ferrari, Alfa Romeo och Haas, hade likt Sainz inte sina bästa dagar på jobbet. Ingen av de fyra bilarna tog sig in i Q3 och Magnussen fick stänga för dagen redan i Q1. Den såg i alla fall inte jag komma på förhand.

AlphaTauri befinner sig i ingenmansland

Det stall som, tillsammans med Aston Martin, har tagit störst steg bakåt i år får anses vara Red Bulls systerstall AlphaTauri. Visserligen har de en av startfältets sämsta och mest opålitliga förare i Tsunoda.

Men även Gasly har problem att utmana på riktigt i kvalen i år. Det är oroväckande och idag var inget undantag. Värt att notera inför racet imorgon är att den fjärde DRS zonen har tagits bort. Anledningen var att man ansåg att det inte var säkert att köra med vingen öppen mellan kurva åtta och nio.