Hem » Insikter från dag 1 i Bahrain – Stora överraskningar & fortsättning på Horner-sagan
Tjur som jagar Mercedes F1 bil genom öknen. AI illustration

Insikter från dag 1 i Bahrain – Stora överraskningar & fortsättning på Horner-sagan

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-02-29

Inför Bahrain Grand Prix 2024 har förväntningarna varit höga på Red Bull. Trots det så var det inte Max Verstappen som stod i rampljuset efter den första dagen. Istället var det Mercedes som stal rubrikerna.

Ricciardo öppnade starkast

Innan vi tar en titt på FP2 är det värt att kort nämna några saker från FP1. Till nästan allas förvåning, mig själv inkluderat, så var det inte Red Bull som var snabbast,

Men, det var inte det RB-stallet som snabbast i FP1. Det var Visa Cash App RB som stal showen.

Ricciardo kastade på ett set mjuka F1 däck. Med dess hjälp satte han den snabbaste tiden av alla i det första träningspasset på årets F1 kalender.

Australiensarens stallkamrat, Yuki Tsunoda, var fjärde snabbast. De två separerades av McLarens båda förare och man kan ju tänka sig hur Zak Brown funderade på vad han ska säga härnäst rörande samarbetet mellan de två RB-stallen.

Det ska dock noteras att dessa fyra använde den mjukaste gummiblandningen till skillnad från de flesta andra. En annan faktor att ta i beaktning är att FP1 körs i förhållanden som är väldigt skilda från kvalet och racet.

Därmed ska vi kanske fortfarande inte ha allt för höga förväntningar på Ricciardo och Tsunoda. Men, det första passet på banan i F1 2024 indikerar ändå något gott för dem.

Mercedes snabbast

Mercedes har bytt koncept inför årets säsong. Det har även Red Bull och Ferrari gjort – men det verkar som att Merca har gjort det bäst.

Så ser det i alla fall ut om vi isolerar vår analys till FP2 i Bahrain. Lewis Hamilton var nämligen snabbast av alla och han följdes av George Russell.

Men, det var inte bara i kvalsimuleringen som Hamilton visade styrka. Den sjufaldiga världsmästaren var dessutom snabbast i racesimuleringen.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Aston Martins Fernando Alonso var tredje snabbast i FP2 och han följdes av Sainz i Ferrari. Piastri visade styrka och var femma, samtidigt som hans stallkamrat Norris hade problem med ratten.

Lando tvingades avsluta sin kvalsimulering och han var sist av samtliga förare i det andra fria träningspasset. Så vart var Max Verstappen?

Jo, Max Verstappen var sexa och han lät inte alls nöjd med bilen över radion. Samtidigt ska vi minnas att Red Bull har modifierat inställningarna och kommit ut i bättre slag inför kvalet förr.

Fortsättningen på Horner-sagan

Under eftermiddagen fortsatte Horner-sagan. Jag trodde nog att det skulle bli lite andrum för Red Bull och fokus på sporten nu under racehelgen.

Men icke sa nicke.

Trots att Christian Horner friades i den interna, oberoende, utredningen hos Red Bull GmbH så fortsätter den följtången. Den skulle hållas konfidentiell, men så ser det inte ut att bli.

Någon har nämligen skickat ut en länk till en Google Drive med stora delar av materialet till mängder av intressenter. Några av mottagarna är bland annat om Domenicali, FIA och massor av journalister.

Så, det sista ordet kanske ännu inte är sagt. Vem vet, dörren till Formel 1 kanske stängs för Horner?

Enligt Autosport är det inte bekräftat huruvida dessa dokument är från den riktiga utredningen. Baserat på hur detta har gått till, kommenterar motorsportsmagasinet att det verkar finnas många som fortfarande vill smutskasta Horner, trots att utredningen friat honom.

Horner själv har uttalat sig efter läckan. Enligt PlanetF1 säger Red Bulls stallchef så här:

“Jag kommer inte att kommentera anonyma spekulationer, men jag upprepar att jag förnekar att jag skulle vara skyldig till det jag anklagas för. Jag respekterade integriteten av utredningen och samarbetade genom hela processen. Det var en grundlig och rättvis utredning som utfördes av en oberoende specialist och den har fastslagit att anklagelserna kan förkastas.

– Christian Horner

Dessa dokument kan röra om i grytan ordentlig och sannerligen är inte det sista ordet sagt om utredningen. Men, imorgon fortsätter Bahrain Grand Prix som vanligt.

Du ser det tredje träningspasset klockan 13:30 imorgon, fredag. Årets första F1 kval körs klockan 17:00 på Sakhir.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 + fyra =