Hem » Inför Emilia Romagna GP 2022
Imola-inför-Emilia-Romagna-GP-2022

Inför Emilia Romagna GP 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-11

Efter påskhelgen är det dags att ladda batterierna inför Emilia Romagna GP 2022. Det är inte bara det första racet i Europa på årets F1 kalender. Racehelgen innebär också årets första F1 sprint.

Upplägget ändrar förutsättningarna rejält och stallen ställs inför nya utmaningar. Men att sia om vad vi kan förvänta oss är tufft. Inte minst med tanke på att flera nya uppdateringar kan dyka upp i depån.

Så vad tror F1Sverige om det kommande racet på Imola där flera extra poäng står på spel under lördagens sprint. Kommer Verstappen knapra in lite av Leclercs försprång?

Tillgängliga F1 däck inför Emilia Romagna GP 2022

Pirelli har offentliggjort vilka olika F1 däck som kommer att finnas tillgängliga under helgen. De återgår till ett mer konservativt val än vad som användes under racet i Melbourne.

I Australiens GP användes C2, C3 och C5 vilket innebar att den mjuka blandningen var bra mycket mjukare än de två hårdare alternativen. Enbart Albon använde dem i race.

Inför Imola har Pirelli gått tillbaka till följande däcksval:

 • Vita hårda C2 däck
 • Gula medium C3 blandning
 • Snabba mjuka C4 i rött
Däcksval-som-Pirelli-har-annonserat-inför-Emilia-Romagna-GP-2022-på-Imola
Bildkälla: press.pirelli.com

Flera uppdateringar att vänta i Imola

Inför Emilia Romagna GP 2022 på Imola har stallen haft fem veckor på sig sedan säsongspremiären i Bahrain att hitta potentiella förbättringar. Alltså kan vi förvänta oss att se uppdateringar under helgen.

Ett stall som har lidit av pålitlighetsproblem är Alpine. De har talat i pressen om att de kommer att ta med sig signifikanta uppdateringar till racet.

Enligt stallchefen Szafnauer rör det sig om aerodynamiska förbättringar. Enligt Motorsports.com så kommer uppdateringarna att röra golvet och amerikanen är optimistisk inför helgen.

Ferrari är mindre säkra på att det kommer nya delar

En faktor som är viktig att ta i beaktning när stallen utvecklar och använder nya delar är testningen. Eftersom helgen innebär årets första sprint är träningstiden reducerad.

Därför kan vissa stall välja att skjuta uppdateringarna på framtiden. Ska man tro vad Ferraris högsta höns, Mattia Benotto, säger så kommer säsongens hittills starkaste stall inte att uppdatera bilen inför Emilia Romagna GP 2022.

En snabbare Red Bull i Emilia Romagna GP 2022?

Ett stall som hävdar att de ska komma med uppdateringar är Ferraris främsta konkurrent om pole position, Red Bull.

Christian Horner och co. har meddelat att de förväntar sig att bilen kommer vara 8 kilo lättare inför racet i Italien. Det skulle innebära lite drygt 0.2 sekunder per varv.

Strider i toppen att vänta inför Imolas GP 2022

Blickarna tenderar att riktas mot toppen av fältet, så även inför Emilia Romagna GP 2022. Det kan faktiskt bli riktigt spännande. Inte minst om Alpine får sina uppdateringar att fungera.

Alonso-provar-säte
En glad Fernando Alonso

Så vad ser jag för spännande scenario framför mig?

Om det stämmer att RB har lyckats få ner vikten på sin bil och kan utmana om pole inför sprinten kan mycket spännande hända. Banposition är alltid viktigt och därmed kan Verstappen möjligen stå framför Leclerc på söndag.

Det blir kritiskt för Red Bull om de vill vinna racet. Att köra om Ferraribilarna kan nämligen bli väldigt svårt med bara en raksträcka där vingen kan öppnas.

Samtidigt tror jag, om Alpine får ordning på uppdateringarna, att de kan bli riktigt farliga. Inte minst under en sprinthelg.

Alonso såg ut att ha riktigt bra fart. Lek med tanken att han kvalar femma på fredag och gör en riktigt bra start vilket han vanligen gör i racen.

Då kanske han kan starta i andra led och blanda sig i striden om topp 3 på riktigt i söndagens race.

Fortsatta problem för Mercedes?

I skrivande stund ligger Mercedes på andra plats i konstruktörs-VM. Detta trots att deras bil inte har levt upp till förväntningarna.

Dock kan de få det väldigt tufft på Imola i helgen. Russell har varit ute i media och sagt att stallet inte har några större uppdateringar på gång.

Om konkurrenterna förbättrar bilarna kan Mercedes få några tunga race under de kommande månaderna.

Sainz med nytt kontrakt inför Emilia Romagna GP 2022

Under torsdagen gick Ferrari ut med nyheten att de förlänger kontraktet med Carlos Sainz. Det kan bidra med välbehövligt självförtroende samtidigt som det ger stabilitet och trygghet.

Något som talar för att Sainz skulle kunna rå på Leclerc bättre under helgens race är upplägget med sprint. Generellt sett har han svårt att matcha stallkamraten över ett varv.

Lyckas han kvala in sin bil i toppen kan han dra nytta av lördagens upplägg.

Racebanan Imola i Emilia Romagna

Till skillnad från de två senaste banorna så är Imola en riktig racebana, inte en stadsbana. Många förare har uttryckt sig väldigt positivt kring körbarheten och racingen här.

Bland annat har AlphaTauriföraren Pierre Gasly sagt att det är den bästa banan han har kört på.

Banan är relativt snabb med 19 svängar. Dock finns det bara en DRS zoon. Mätpunkten återfinns i slutet av varvet mellan kurva 16 och 17. Vingen får öppnas på start- och målrakan.

Starttider och grundläggande information om Imola

 • Träning 1: Fredag 2022-04-22 – 13:30
 • Kval: Fredag 2022-04-22 – 17:00
 • Träning 2: Lördag 2022-04-23 – 12:30
 • Sprint: Lördag 2022-04-23 – 16:30
 • Formel 1 race: Söndag 2022-04-24 – 15:00
 • Antal varv: 63
 • Racedistans: 309.05 kilometer
 • Banans längd: 4.909 kilometer
 • Första Grand Prix: 1980
 • Snabbast varvtid: 1.15.484