Hem » Blir AlphaTauris nya namn mer likt Red Bulls?
En tjur som kör en Red Bull Racing bil

Blir AlphaTauris nya namn mer likt Red Bulls?

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-22

Det är inte någon hemlighet att AlphaTauri kommer att genomgå ett namnbyte inför nästa säsong. Flera välkända företag har tidigare associerats med namnbytet fast inget har offentliggjorts. Nu har uppgifter framkommit som antyder att AlphaTauris nya namn kan bli mer likt Red Bull Racings.

Stora varumärken länka samman med AlphaTauri

Sedan AlphaTauri offentliggjorde att de har värvat en ny stallchef samt tillsatt en ny VD har de flyttat fokus mot det kommersiella området. Ett namnbyte står runt hörnet och en ny namnsponsor kan bidra med stora intäkter inför F1 2024.

Exempelvis genererade Haas namnbyte förra året lite drygt 20 miljoner USD per säsong. Förhoppningen är att AlphaTauri också ska kunna bli finansiellt sundare genom att ta in en namnpartner.

Det har spekulerats i media kring flera stora varumärken som har sammanlänkats med Red Bulls systerstall. Likväl Hugo Boss som Adidas har förekommit i sammanhanget.

Men dessa två verkar ha blivit avfärdade om vi ska tro på vad Crash.net uppger att Formu1a.uno har skrivit. Så vad kan vänta istället?

Två titelsponsorer och eget varumärke

Red Bull verkar vara måna om att flytta tillbaka allmänhetens uppmärksamhet mot energidrycken snarare än klädmärket. Med det sagt så vill de fortfarande få in en, eller flera, titelsponsorer som kan bidra med kapital.

Det ryktas om att Red Bull överväger att väva in “Racing Bulls” i AlphaTauris nya namn för att dra uppmärksamheten mot den egna produkten. Två amerikanska varumärken väntas dessutom bli en del av det officiella namnet.

Vilka märken det handlar om har inte framkommit. Peter Bayer, VD hos AlphaTauri, har dock sagt så här:

Eftersom vi togs emot så väl i USA har vi hittat två företag som gillar varandra. Vi hade väldigt, väldigt, bra möten med två nya samarbetsparters. De kommer överens bra och de jobbade tillsammans direkt”

Skulle det visa sig att det är två amerikanska varumärken så finns det alltså ännu fler likheter med Red Bull F1 stall. De regerande mästarna i Formel-1 VM tabellen har redan Oracle som namnpartner, och de har som bekant ingått avtal med Ford.

Vilka två företag det handlar om har inte framkommit. Men det verkar alltså som att det blir två amerikanska partners.

Ricciardos roll i namnbytet

När Daniel Ricciardo ersatte de Vries hos AlphaTauri i somras var det många som blev förvånade. En sak som det inte rådde något tvivel om var dock att Aussie-föraren är betydligt hetare från ett marknadsföringsperspektiv än vad de Vries var.

Enligt Bayer har Ricciardo verkligen bidragit till att AlphaTauri har kunnat hitta sina nya amerikanska sponsorer. Så vad tror undertecknande att det betyder för framtiden?

Jo – jag misstänker att Ricciardo och Perez inte kommer att byta stolar säsongen 2024. Red Bull får troligtvis vara riktigt illa ute för att Perez ska behöva flytta på sig och det kan säkerligen finnas något i avtalen som gör att sponsorerna får rätt till just Ricciardos tid.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese