Hem » BBC: Red Bull kommer offentliggöra Ford-avtal

BBC: Red Bull kommer offentliggöra Ford-avtal

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-02-05

Red Bull kommer att offentliggöra ett avtal med Ford. Överenskommelsen ska innebära att de båda kommer att samverka från och med 2026. Den amerikanska biltillverkaren kommer att delfinansiera motorn som RBPT utvecklar.

Läcka i italiensk media avslöjar Ford-avtal

Som tidigare rapporterat ryktades det om att Ford och Red Bull skulle meddela ett avtal. Mirror rapporterade att så ska ske under visningen av bilen senare idag.

Uppgifterna har nu “bekräftats” av BBC. Detta tack vare ett enormt misstag – en riktig blunder – i administrationsarbetet.

Den italienska nyhetsagenturen Ansa fick ta del av nyheten under gårdagen. Dessvärre informerades de inte om att informationen var belagd med tystnadsplikt för stunden.

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Således publicerades nyheten innan den senare togs bort. Visar det sig att det här bekräftas vid lanseringen av Red Bulls 2023 bil så är något stort på gång.

Hintar tidigare i veckan

Tidigare i veckan yttrades uttalanden av Mark Rushbrook – Fords Performance manager – i media. Hans snack indikerar att de läckta nyheterna helt klart är sanna. Rushbrook talade bland annat om F1:s snabba tillväxt – både i USA och internationellt.

Dessutom var han imponerad av vad sporten har åstadkommit. Han sa att Formel 1 har skapat otroliga race och tävlingar. Samtidigt har de varit ytterst innovativa i sin marknadsföring.

Organisationerna återförenas efter två årtionden

Ford har varit med och tävlat i F1 tidigare. Dock har de aldrig varit en del av att utveckla en hybridmotor avsedd för Formel 1.

2004 när Jaguar såldes till Red Bull drog sig Ford nämligen ur sporten. Sedan dess har de inte återvänt.

Trots sin långa frånvaro råder det inte någon brist på rik historik. Ford var dominanta i sporten via sin Cosworth V8 motor under stora delar av 70-talet.

Förhoppningen är nu att återförenandet av den gamla Jaguarorganisationen och det anrika amerikanska bilmärket ska leda till nya framgångar.

Red Bull Satsar stort med nytt Ford-avtal

Red Bull har satsats stort på sitt motorprojekt. Efter att de tog över Hondas motor och öppnade upp Red Bull Power Train har mycket hänt.

De har rekryterat högt ansedd personal och byggt upp en stor organisation i fabriken. I dagsläget arbetar cirka 500 personer på motorn och enligt Christian Horner har de kommit långt på vägen med hybridmotorn som ska användas 2026.

Fortsatt fokus på USA

Formel 1 fortsätter att satsa på USA och att växa där. Nyligen uttalade sig Drive to Survive-favoriten Günther Steiner om de kommande racet i Las Vegas.

Haas italienska stallchef tror att det kommer att bli århundradets evenemang. Förhoppningsvis får han rätt i det – även om jag personligen hoppas och tror att COTA kommer att bli det bästa av de amerikanska racen.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Den som lever får se helt enkelt. Om du inte redan har gjort det vill jag uppmuntra dig att spana in Allentes utbud. Där kan du se Formel 1 och samla alla dina kanaler på ett och samma ställe.