Hem » Wollfs utspel om Antonelli & Hamiltons kontrakt
Antonelli och Hamilton kör om ett kontrakt i Mercedes - AI Genererad illustration

Wollfs utspel om Antonelli & Hamiltons kontrakt

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-02-28

Lewis Hamilton kommer att lämna Mercedes för att bli Ferrari-förare nästa år. Inför Bahrain GP 2024 har Toto Wolff uttalat sig i vad som hände. Frågan är om han inte förvrider sanningen?

Lärt sig av Verstappen

Toto Wolff har varit F1 stallchef för Mercedes sedan säsongen 2013. Under åren har han lärt sig flera läxor.

En av lärdomarna som han har fått under tiden med Merca involverar Max Verstappen. Den regerande världsmästaren i Formel 1 kunde ha hamnat hos Silverpilarna.

Vid det tillfället var Lewis Hamilton och Nico Rosberg de två ordinarie förarna. Dessa hade långa kontrakt och dessa begränsade handlingsutrymmet för Wolff.

Vi befann oss i en situation för många år sedan då vi hade möjligheten att låta Max köra. Det gick inte eftersom vi inte hade plats i någon av våra bilar. Rosberg och Hamilton hade långa kontrakt och Red Bull tog chansen.

Det misstaget vill Wolff inte göra om. Inför det första racet på 2024 års F1 schema säger österrikaren att den lärdomen påverkade situationen med Hamilton.

Ny supertalang i Mercedes

Nu har en ny supertalang hamnat på Wolffs radar. Det rör sig om det italienska stjärnskottet Andrea Antonelli.

I år ska köra för Prema i F2, samma organisation som vår potentiellt nästa svenska F1 förare Dino Beganovic kör för i F3.

Mercedes har valt att placera Antonelli i F2 utan att först köra F3. Italienaren har vunnit allt som går att vinna i karting och han dominerade F4 förra säsongen.

Wolff ville inte riskera att förlora Antonelli och det påverkade kontraktsförhandlingarna med Hamilton. Enligt Autosport gav Wolff ett kort kontrakt till en av de bästa F1 förarna någonsin för att inte binda upp sig.

Stallchefen vill ha möjligheten att ge Antonelli en styrning och inte förlora honom till någon konkurrent.

Vi förlorade en ung förare [Max] och du kan själv se hur framgångsrik han är. Eftersom vi har en ny ung förare på gång som verkligen kör på högsta nivå, ville jag ha den möjligheten [att ge Antonelli en styrning].

Samtidigt har han inte lovat något. Wolff uppgav att Mercedes kommer att följa utvecklingen under de 2-3 första racen på säsongen.

De måste fråga sig om de vill ha erfarenhet eller satsa på något nytt. Själv misstänker jag att Mercedes inte är fega för att satsa på Sainz, i alla fall på kort sikt.

Rättfärdigar Wolff situationen?

Nu ska jag spekulera lite och följande är inte något annat än mina tankar. Men, jag funderar kring hur Wolff upplevde det när Hamilton meddelade att han skrivit på för Ferrari.

Nyheten slog ner som en bomb i hela motorsportsvärlden och väldigt få kunde förutse den händelseutvecklingen. En sak är dock säker – Mercedes har förlorat sin mest rutinerade förare, en förare som vunnit sju VM-titlar.

Det måste så klart svida, med tanke på att Hamilton använde någon typ av öppning för att lämna Mercedes ett år i förtid.

Så, kanske är snacket om Antonelli bara ett sätt att rädda ansiktet lite? För visst känns det inte som att Mercedes vågar sätta ett så oprövat kort i bilen nästa år?

I media förekommer vissa rykten om att det faktiskt kan bli Antonelli som ersätter Lewis Hamilton. Men, det ser jag som osannolikt.

Skulle italienaren göra bra ifrån sig skulle jag tro att Sargeant, förutsatt att han inte rycker upp sig ordentligt, får kliva åt sidan i Williams. Sedan kan Antonelli få plats i Merca 2026.

Fast det var väl det Wolff tänkte från början…

Poängen är i alla fall att jag upplever hela det här utspelet som något av ett försvarstal. Vad tror du – diskutera gärna i kommentarsfältet nedan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − 5 =