Hem » Ungern byts mot Belgien – Intensiv avslutning på sommaren

Ungern byts mot Belgien – Intensiv avslutning på sommaren

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-28

Efter en spännande helg i Budapest där Max Verstappen seglade hem segern i Ungern Grand Prix 2023 är det dags att fokusera på nästa race. Ungern byts mot Belgien och F1 cirkusen drar vidare mot en av de farligaste men även mest klassiska banorna. Det är dags för säsongens tredje sprint race på långa Spa-Francorchamps – en enorm kontrast gentemot Hungaroring.

Händelserikt i Ungern GP 2023

Det känns som om det vore igår det offentliggjordes att Daniel Ricciardo återvänder till F1. Men han har redan hunnit avklara sin återkomst och så han gjorde det!

Han började med att kvala starkare än Tsunoda när det nya kvalformatet testades. Det medförde att han fick en bra utgångsposition, ett läge som kompromissades av Zhous klantiga start.

Men efter en lång avslutande stint på medium-däcken kunde han kröna helgen med att faktiskt slå japanen. Men det var inte bara där det var intensivt.

Perez, som kraschade i FP1, körde upp sig till pallen och det var en relativt – med betoning på relativt – tät batalj mellan honom, Norris och Hamilton. Bakom dem körde Russell upp sig från bakre delen av fältet och bidrog med värdefulla poäng.

Samtidigt tvingades Alpine och Alfa Romeo möta besvikelsernas bitterhet. De två fransmännen hos Alpine kraschade ut varandra efter att Ricciardo kört på dem, till följd av att han träffades av Zhous sena bromsning.

Alfa Romeo och Zhou tappade också sitt race där då även Bottas blev lidande av den svaga starten från kinesen. Därmed missade de en ypperlig möjlighet till poäng – en chans som inte lär återkomma särskilt ofta framöver.

Dags för sprint på Spa

Nu har vi stökat undan det mest väsentliga från tävlingen på Hungaroring, så låt oss vända blickarna mot nästa event. Redan i helgen är det alltså dags för nästa race på F1 schemat och de arrangeras i Belgien.

Spa står värd för årets tredje F1 sprint 2023, de föregående två kördes i Baku samt på Red Bull Ring. Så vad kan vi vänta oss?

Först och främst kan vi nog få se lite överraskningar även i helgen.

Banan i sig är relativt oförutsägbar och den är väldigt lång. Skulle något inträffa tidigt på varvet är det otroligt långt tillbaka till depån. Spa är faktiskt den längsta banan på kalendern och sträcker sig över sju kilometer.

Men – det finns två starka skäl att förvänta sig att någon typ av skräll:

  1. Det är sprint vilket innebär mindre tid för förberedelser
  2. FP1 kommer troligtvis att vara blöt

I skrivande stund visar väderleksrapporten från yr.no ska det regna hela fredagen och stora delar av lördagen. Det i kombination med att stallen och förarna inte har lika lång tid på sig att förbereda inställningarna bäddar för oväntade händelser.

Väderleksrapport inför Belgien Grand Prix 2023

För dig som har ett öga för Formel 1 odds är det perfekt – kanske kan vi få se något annat än Red Bull i täten?

Bethard odds Belgien GP 2023

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Eller kanske tar Haas återigen poäng när temperaturen i banan är lägre och den kortare sprint-distansen reducerar risken att falla tillbaka i fältet?

Oavsett vilket så finns det fler skäl att se fram emot helgen. Det blir intensivt både för oss TV-tittare och för alla som faktiskt jobbar med sporten – tacksamt nog är det sommaruppehåll efteråt så att vi kan ägna oss åt något annat än att sitta i soffan.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese