Hem » Bottas kan diskas från kvalet till Silverstone

Bottas kan diskas från kvalet till Silverstone

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Valtteri Bottas har inte haft det lätt den här säsongen. Alfa Romeos bil är inte alls konkurrenskraftig men när tidskvalet arrangerades på Silverstone tog finnen sig ur Q1. Tyvärr kan Bottas diskas från kvalet till Storbritannien Grand Prix och får starta sist imorgon.

För lite bränsle kan diska Bottas

Valtteri Bottas stod för en relativt bra insats i kvalet innan han fick problem i slutet av Q1. Hans tid var bra nog för att gå vidare till Q2 och han lämnade förare som Sergio Perez och Tsunoda bakom sig.

Tyvärr har han rapporterats till domarna för att ha haft för lite bränsle i tanken. Därmed riskerar han att få sitt deltagande i kvalet till F1 på Silverstone ogiltigförklarat.

Skulle så bli fallet startar han sist imorgondagens race. Därmed blir Sergio Perez jobb med att ta sig tillbaka upp på poängplats enklare och just nu betalar Bethard 2,75 på att mexikanen når pallen.

Odds på Storbritanniens GP

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Enligt artikel 6.5.2 måste samtliga förare ha minst en liter bränsle kvar i tanken för ett bränsleprov. Så var inte fallet med Bottas som, enligt FIA-delegationens beräkningar uppskattar att han skulle haft 0,09 liter kvar i tanken om han slutfört sitt invarv.

Så här sa Jo Bauer:As the amount of fuel needed to produce a 1-litre sample plus to return the car to the garage was calculated as 2.39 litre, I am referring this matter to the stewards for their consideration

Eftersom bränslemängden som krävs för att ta ett prov motsvarande en liter samt returnera bilen till garaget beräknas vara 2,39 liter refererar jag den här incidenten till domarna.

Autosport

Uppmärksammat fall med Vettel

Att bilar bli diskvalificerade för att inte ha tillräckligt med bensin kvar kan ju så klart anses vara klantigt, men det är inte helt ovanligt. Förra året hände det Alex Albon som råkade ut för ett liknande öde som Bottas ser ut att göra idag.

Det inträffade i Australien, men det är troligtvis inte det första exemplet du tänker på när du hör att någon diskvalificeras från F1 för att ha för lite bränsle. När Esteban Ocon sensationellt vann det kaosartade racet i Ungern 2021 hade han sällskap av Sebastian Vettel och Aston Martin på podiet.

Senare visade det sig att tysken inte hade tillräckligt med bränsle för att ta ett bränsleprov och han diskvalificerades. Aston Martin protesterade men resultatet stod fast vilket kostade dem värdefulla VM-poäng.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese