Hem » Flera stall kan ha brutit mot budgetreglerna 2022

Flera stall kan ha brutit mot budgetreglerna 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Enligt rapporter från Tyskland och Italien finns det en risk att flera stall kan ha brutit mot budgetreglerna 2022. Det har fått den sjufaldiga världsmästaren Lewis Hamilton att börja oroa sig. Men hur länge han får våndas återstår att se eftersom FIA inte har annonserat ett slutdatum för sin utredning ännu.

Stort debacle ifjol

Sedan budgettaket i Formel 1 infördes har stallen tvingats efterleva krav på hur mycket de kan spendera. Utgifterna redovisas till FIA som granskar efterlevnaden.

Skulle något stall ha använt mer pengar än vad som är tillåtet delas en bestraffning ut och det varierar beroende på företeelsen. Exempelvis fick både Aston Martin och Williams böter för att inte ha efterlevt proceduren förra året, i Williams fall handlade det om förseningar.

Men, Red Bull var en bra mycket större syndare och de spenderade mer under säsongen 2021 än vad som var tillåtet. Det ledde till ramaskri i depån och Christian Horner fick arbeta hårt för att skydda sin organisation.

Det ryktades om att det handlade om kostnader för catering. Men, pengarna hade tagits inom ramen för vad som ryms i budgettaket. Därför fick de en bestraffning i form av 7$ miljoner samt mindre tid i vindtunneln. Tyvärr var inte det tillräckligt hårt enligt vissa som fruktar att konsekvenserna inte skrämmer tillräckligt för att inte överträda regelverket framöver.

Flera stall kan ha brutit mot budgettaket 2022

Tysk och italiensk media har rapporterat om att flera stall kan ha brutit mot budgetreglerna 2022. Det har skapat oro i depån, bland annat hos Lewis Hamilton.

Britten är en av dem som inte tycker att Red Bull straffades tillräckligt hårt. Visserligen kan vi som står vid sidlinjen fundera på om det beror på att Mercedes har halkat efter samtidigt som Red Bull i allmänhet, Max Verstappen i synnerhet, totaldominerar sporten. Oavsett vilket så är Hamilton av åsikten att ett hårdare straff borde ha delats ut:

“Det är så klart oroväckande… Inget ordentligt straff delades ut senast så det finns ingen riktig… det kommer alltid att finnas folk som troligtvis gör om samma sak igen och vet att de bara får ett rapp över fingrarna.”

Så vilka stall kan det då handla om? Tolkar man Hamiltons uttalande låter det som att det kan röra sig om Red Bull igen.

Den indirekta anklagelsen verkar dock inte vara sann, i alla fall inte om vi ska tro på Horner själv.

Enligt stallchefen var Red Bull flera miljoner under budgettaket förra säsongen. Det berodde på att hans förare i hög utsträckning höll sig borta från krascher.

Utöver det så ska stallet inte ha lagt särskilt mycket på att utveckla bilen och det gynnar dem i termer av att hålla igen med utgifter. Om något stall faktiskt har brutit mot kostnadstaket förra året återstår att se.

Tills FIA offentliggör vad de har hittat – eller inte hittat – får vi anta att alla har rent mjöl i påsen.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese