Hem » Transferrykten och förnekelse: Hamilton byter silver mot rött?

Transferrykten och förnekelse: Hamilton byter silver mot rött?

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Oavsett om vi diskuterar motorsport eller fotboll så förekommer det transferrykten. Förra året var förarmarknaden glödhet och nyheterna och spekulationerna avlöste varandra hela sommaren och hösten. Nu har nya viskningar dykt upp som för gällande att Lewis Hamilton kan byta ut Mercedesstjärnan mot den stegrande hästen och Ferrari.

Vill du se F1 i Monaco? Signa i så fall upp dig hos Allente eller ViaPlay och få tillgång till sändningarna.

Kanal

Prova nu

Allente

Viaplay

Hamilton det främsta samtalsämnet inför Monaco Grand Prix 2023

Under måndagen släppte brittisk media uppgifter om att Lewis Hamilton kanske byter arbetsgivare. Britten har kört för Mercedes sedan 2013 och tillsammans har de skördat otroliga framgångar.

Visserligen tog Lewis sin första VM-titel i McLaren men sedan flytten till Toto Wolff och Merca har han adderat ytterligare sex pokaler till troféskåpet. Nu finns det vissa uppgifter som tyder på att den sagan kan komma till sitt slut.

Kontraktet mellan Lewis Hamilton och Mercedes löper ut efter säsongens slut. Hamilton drivs fortfarande av att bli den första föraren som når åtta världsmästartitlar – men kan Mercedes hjälpa honom att nå drömmen?

Ferraris VD John Elkann tror sig se en möjlighet att locka över den sjufaldiga världsmästaren till sitt stall. Han tror med andra ord att italienarna har bättre chanser att hjälpa Lewis till nya stordåd än vad Mercedes har.

Italienarna ska vara villiga att erbjuda honom en saftig Formel 1 lön och samtal mellan de båda parterna ska ha förekommit. Uppgifterna från Mirror gör gällande att Hamilton erbjuds 40 miljoner brittiska pund, lite drygt 527 miljoner kronor.

Samma tidning uppger att Mercedes-föraren i så fall skulle ersätta Carlos Sainz Jr. Men samtidigt finns det enligt dem en möjlighet att de två stallen helt sonika byter Leclerc mot Hamilton – känns väl så där i min mening.

Mercedes inte oroliga att tappa Lewis Hamilton till Ferrari

Man skulle ju kunna tänka sig att Toto Wolff och Mercedes är oroliga över prospektet att förlora sin storstjärna till Ferrari. Ryktena om en övergång har dock förnekats av Mercedes stallchef och tillika delägare.

Så här sa han till media:

De här ryktena dyker upp var annat år, varje gång vi ska förhandla ett nytt kontrakt. Men de är inte sanna. Vi diskuterar som vanligt utan någon tidspress.

Samtidigt sa Wolff att det inte är någon trevlig sak att behöva diskutera pengar med en vän.

Det är obekvämt för två vänner att diskutera pengar, två blodsbröder som har gått igenom med- och motgångar de senaste 10 åren, behöver plötsligt diskutera pengar.”

Stallchefen är dock övertygad om att de två parterna kommer att hitta varandra och det innebär att ryktena inte kommer att besannas. En annan sida av myntet – om jag får spekulera – är väl samtidigt att Hamilton inte är lika vital för Mercedes längre.

Russell har verkligen klivit fram och visat att han har det som krävs för att leda stallet. Dessutom är ungtuppen i stallet bra mycket billigare – fast han kanske inte säljer lika mycket souvenirer eller drar till sig blickarna på samma sätt som Lewis. Men, hade jag varit Mercedes hade jag nog gärna sett Leclerc hamna i mitt stall istället för Hamilton i ett rent byte.

Enligt italiensk media är det här dessutom bara en rökridå. De påstår att tanken med den här showen är att sätta press på Leclerc i deras pågående kontraktsförhandligar.

Monegaskens avtal sträcker sig över nästa säsong och man kan ju förstå om han börjar höra sig om efter andra öppningar. Samtidigt nämndes det i The-Race:s podcast att Sainz kan vara aktuell för Audi, så allt är inte guld och gröna skogar på Maranello.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese