Hem » Sebastian Vettel ger sin syn på Astons framgång

Sebastian Vettel ger sin syn på Astons framgång

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-27

Fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel har nyligen öppnat upp om sin erfarenhet efter att ha lämnat Formel 1. I en intervju diskuterade han hur han har hanterat sin före detta arbetsgivare Aston Martins otroliga framsteg under 2023 års säsong. Han gav även insikter om en eventuell återkomst till sporten.

Nöjd med Aston Martins framgång

Under Vettels ledning hade Aston Martin en ganska stabil säsong 2022 och under slutet av säsongen var de riktigt konkurrenskraftiga. Men efter att den tvåfaldige världsmästaren Fernando Alonso tog Vettels plats efter att tysken valt att gå i pension, har Aston Martin tagit enorma kliv framåt i rangordningen.

I skrivande stund är Strolls satsning det näst starkaste stallet på hela startfältet och Alonso har redan passerat Aston Martins totala poäng från förra säsongen i F1 VM-tabellen.

Ifjol skrapade stallet nämligen ihop 55 pinnar och på bara fem lopp, vilka inkluderar fyra pallplatser, har spanjoren nu imponerande 75 poäng. Trots detta uttrycker Vettel en genuin glädje för sitt före detta teams framgångar.

Följa F1 från avstånd

Även om Vettel erkänner att det först var konstigt att inte vara med i racen längre, påpekar han att han hanterar situationen bra och följer sporten med stort intresse. Han uppger att han är glad för stallets skull.

Jag är glad för mitt gamla stall. De har arbetat hårt och det är glädjande att se dem lyfta några troféer.”

Sebastian Vettel – Citat översatt från GPfans.com

Visserligen har han inte har någon klar tidslinje för sin eventuella återkomst till F1. Istället fokuserar han på att bidra till att sporten blir mer miljövänlig.

Det gör han först och främst genom att argumentera för användningen av syntetiska, CO2-neutrala bränslen inom motorsport. Dessa ses som ett hållbart alternativ till fossila bränslen som används idag och ifjol körde han runt Silverstone med helt CO2-fritt drivmedel.

Främjar syntetiska bränslen

Vettel har engagerat sig för att visa att vi kan köra lika bra och snabbt med syntetiskt, CO2-neutralt bränsle som med konventionella fossila bränslen. Detta passar väl in i Formel 1:s ambitioner att övergå till fossila bränslen från och med säsongen 2026.

Den ambitionen kan faktiskt komma att gynna Vettels gamla arbetsgivare. Tack vare övergången till de syntetiska bränslet och ännu mer fokus på elektrifiering verkar Honda riktigt sugna på att ta sig tillbaka in i sporten.

Det skulle kunna medföra att Aston Martin överger Mercedesmotorn och blir fabriksstall till Honda.

En möjlig återkomst för Vettel?

Även om Vettel ännu inte har bekräftat några konkreta planer för en återkomst, har det dykt upp spekulationer om en potentiell återkomst. Det skulle möjligtvis kunna ske i samband med det tyska biltillverkaren Audis inträde i sporten under ledning av VD Andreas Seidl – detta enligt spekulationen i slutet av GPfans artikel.

Men det är bara spekulationer vid denna punkt, och vi får vänta och se vad framtiden har i beredskap för den fyrfaldiga världsmästaren. Visst måste vi ändå säga att det känns otroligt avlägset?

Tidigare rykten om Vettels comeback

Trots att han bara har varit borta från Formel 1 i kort tid, cirkulerade rykten om Vettels comeback tidigare i år. Inför säsongspremiären i Bahrain började det viskas om att Vettel skulle återvända på grund av Lance Strolls cykelolycka.

Stroll, som är Alonsos stallkamrat i Aston Martin, riskerade att missa loppet på grund av skadan, och det fanns spekulationer om att Vettel skulle kunna hoppa in som ersättare. Dessa förnekades faktiskt inte av stallchefen Krack under presskonferenserna vilket var som att kasta bensin på elden.

Dock visade det sig att Stroll trots allt kunde köra, och Vettel återvände inte till ratten. Än så länge är det oklart om eller när Vettel kommer att återvända till Formel 1.

Men, det är tydligt att han fortsätter att fokusera på sina ansträngningar att främja användningen av syntetiska bränslen inom motorsport.

Kanske får vi se honom i depån i Japan senare i år. Han hintade ju ändå lite om att han en dag skulle vilja återvända till den banan i samband med fjolårets besök på Suzuka.

Källa: GPFans

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese