Hem » Stora förändringar i Williams: Capito & Demaison lämnar

Stora förändringar i Williams: Capito & Demaison lämnar

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-12-13

Det sker stora förändringar i Williams F1 team under vintern. Stallet har offentliggjort att två framstående personer lämnar stallet. Det rör sig om stallchefen Jost Capito samt Williams teknikska direktör, FX Demaison.

Capito lämnar Williams F1

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Jost Capito utsågs till stallchef efter att Dorilton Capital köpte ut familjen Williams från ägandet. Det räddade den anrika Formel 1 organisationen från konkurs.

Innan tysken tog över ledarskapet Williams arbetade han inom McLaren. Han har dessutom varit högsta hönset inom VW:s motorsportsprogram.

Nu lämnar Jost Capito sitt uppdrag i Formel 1 för att gå i pension. Tysken hade tänkt att pensionera sig redan innan han accepterade jobbet, men sköt alltså upp den händelsen två år.

Även Demaison försvinner

Fx Demaison avslutar också sitt uppdrag hos det anrika F1 stallet i samband med att Capito lämnar sitt jobb. Det innebär stora förändringar i Williams.

Fx Demaison var stallets tekniska direktör och därmed försvinner två av de högsta cheferna från teamet.

Ersättare har ännu inte annonserats men det kommer att ske i sinom tid. Det framkom i kommunikationen från Williams.

Blandade resultat

När Jost Capito tillträdde som stallchef i Williams var de allt annat än konkurrenskraftiga. Men under den tyska stallchefens första säsong tog de steg framåt.

2021 slutade stallet på en smickrande åttonde plats i VM – det vars starkt givet de föregående resultaten. Dessutom lyckades George Russell med konststycket att stå på podiet vid ett tillfälle.

Russells slutade tvåa i det regniga, okörbara, racet i Belgien 2021. Efter ett fåtal varv bakom säkerhetsbilen avslutades tävlingen och Williams tog sitt bästa resultat under Capitos styre.

Det var visserligen ett snedvridet resultat, men bilen var generellt sett okej. Williams tog poäng vid upprepade tillfällen och i Ungern var båda stallets förarna topp 10.

Dessvärre var bilen inte alls konkurrenskraftig 2022 och resultaten uteblev. Det hjälptes inte av att ha dött kött som Latifi i en av bilarna.

Blir andra stallchefen att lämna sitt jobb

Jost Capito blir den andra stallchefen att lämna sitt jobb inför säsongen 2023. Det sker stora förändringar i Williams men de är inte ensamma.

I slutet av november kommunicerade Ferrari att de kommer att gå skilda vägar med sitt dito till Capito. Mattia Binotto som har jobbat hos Scuderia Ferrari i över 25 år lämnade in sin avskedsansökan.

Bakom kulisserna verkar det inte ha varit fri och fröjd i Ferrari. Men officiellt sett var det Binotto som lämnade sin tjänst men det verkar inte ha varit frivilligt.

Så, låt oss spekulera. Tror vi att Mattia dyker upp i depån 2023 iförd blått och vitt för att föra Williams tillbaka mot toppen?

Källa: Williams Racing

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × ett =