Hem » Summering av stallchefs kaoset efter Binottos avgång

Summering av stallchefs kaoset efter Binottos avgång

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Har du hängt med i stallchefs kaoset efter Binottos avgång från Ferrari? Så otroligt mycket har hänt idag i F1-världen att det är svårt att veta vart vi ska börja. Williams annonserade att Capito går i pension och lämnar organisationen tillsammans med den tekniska direktören Demaison. Men det var bara början, under tisdagen rullade flera orkestrerade nyheter ut som verkligen skakar ut de höga ledningarna i flera Formel 1 stall.

Ferrari har hittat Binottos ersättare

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Låt oss börja där allt startade. För ett par veckor sedan sa Mattia Binotto upp sig från sin roll som stallchef hos Ferrari.

Det lämnade en otroligt attraktiv jobböppning för rätt person. Ferrari har, trots sina relativt bleka resultat de senaste åren, en otroligt stark dragningskraft. Arbetet som ledare för organisationen är en av de mest åtråvärda i Formel 1.

Därför är det inte så konstigt att Ferrari annonserade att de har rekryterat sitt förstaval. Frédéric Vasseur tar över det högsta ansvaret för Ferraris Formel 1 stall från och med januari.

Det innebär en ny utmaning för fransmannen som har arbetat för Sauber, idag känt som Alfa Romeo på grund av ett sponsoravtal, sedan 2017. Men vem ersätter Vasseur i Schweiz?

Stallchefs kaoset spred sig till McLaren

Tisdagen bjöd på en rad välorganiserade nyhetessläpp. Det började på morgonen med att Ferrari rekryterade Frédéric Vasseur och det öppnade en tjänst hos Sauber.

Men det dröjde inte länge innan Finn Rausing kunde kommunicera till media att stallet har hittat en ersättare. De har valt att rekrytera ett välbekant ansikte.

Sauber har valt att anlita McLarens före detta stallchef, Andreas Seidl, som VD och stallchef. Därmed återvänder han till alperna och Schweiz och blir ledaren för Saubers transformation till Audi.

Seidl har arbetat för Saubers organisation tidigare. Han tjänstgjorde fyra år under tiden som BMW med titeln Head of Track Operations.

McLaren ersätter Seidl internt

För att ersätta Andreas Seidl har McLaren vänt blickarna inåt. Samtidigt som det offentliggjordes att Seidl skulle ansluta sig Sauber annonserade McLaren hans ersättare.

McLaren har tillsatt sin före detta racing direktör, Andrea Stella som ny herren på täppan. Han är inte lika välkänd som sin företrädare så låt mig tillhandahålla en snabb introduktion.

Stella är en italiensk ingenjör som tog sin examen i rymdingenjörskonst från universitetet i Rom. Han började sin karriär i Formel 1 tillsammans med italienska Ferrari, precis som Mattia Binotto gjorde.

Men Stella förblev inte Ferrari trogen utan han har jobbat i McLarens organisation sedan 2015. Innan dess var han race ingenjör för den finska F1 föraren Kimi Raikkonen, för legenden Schumacher (den äldre) och Fernando Alonso.

Med andra ord vet Stella hur de riktigt stora stjärnorna ska hanteras. Det kan bli värdefullt i McLarens strävan efter att behålla Lando Norris som börjar bli otålig.

Alla stallens stallchefer efter stallchefs kaoset

Nedan listar vi alla stallchefer som arbetar för F1 teamen just nu.

 • Stall – Stallchef
 • Alfa Romeo (Sauber) – Andreas Seidl
 • AlphaTauri – Franz Tost
 • Alpine – Otmar Szafnauer
 • Aston Martin – Mike Krack
 • Ferrari – Frédéric Vasseur
 • Haas – Günther Steiner
 • McLaren – Andrea Stella
 • Mercedes – Toto Wolff
 • Red Bull – Christian Horner
 • Williams – Ej fastställt
Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + tre =