Hem » Startfält i Belgien Grand Prix 2022 efter bestraffningar
Belgien

Startfält i Belgien Grand Prix 2022 efter bestraffningar

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Gårdagens kval på Spa fastställde dagens startfält i Belgiens Grand Prix 2022. Eller gjorde kvalet verkligen det? På sätt och vis, ja. Men startordningen påverkades kraftigt av diverse bestraffningar för flera förare. Det innebär att många av dem, däribland Max Verstappen och Charles Leclerc startar längre bak än vad kvalresultatet visar. Här hittar du hela startgridden till dagens race på Spa.

Startfält i Belgien Grand Prix 2022

Baserat på resultatet från kvalet där snabbast bil startar från pool position skulle Max Verstappen ha startat i täten. Men så är inte fallet och den regerande världsmästaren och ledaren av VM-tabellen återfinns först på 15:e plats. Så här ser startfältet i Belgiens Grand Prix 2022 ut efter att bestraffningarna har tagits i beaktning.

 1. Sainz – Ferrari
 2. Perez – Red Bull
 3. Alonso – Alpine
 4. Hamilton – Mercedes
 5. Russell – Mercedes
 6. Albon – Williams
 7. Ricciardo – McLaren
 8. Gasly – AlphaTauri
 9. Stroll – Aston Martin
 10. Vettel – Aston Martin
 11. Latifi – Williams
 12. Magnussen – Haas
 13. Tsunoda – AlphaTarui
 14. Bottas – Alfa Romeo
 15. Verstappen – Red Bull
 16. Leclerc – Ferrari
 17. Ocon – Alpine
 18. Norris – McLaren
 19. Zhou – Alfa Romeo
 20. Schumacher – Haas

Föga förvånande är det Ferrari och Red Bull längst fram. Vissa kanske hade hoppats på att Mercedes skulle kunnat kvala sig in i det främsta startledet.

Men på grund av att deras bilar tenderar att ha väldigt svårt att få upp temperaturen i sina F1 däck har de svårt att prestera i kvalen.

Det blev tydligt igår – faktum är att Alpine klämde sig in mellan Hamiltons Mercedes och Perez Red Bull. Alonso startar trea och kan komma iväg fint från sin startruta.

Kan bli en stökig inledning av racet på Spa

Många av de högpresterande förarna står långt bak i startfältet. Dessa kommer att kriga om banposition samtidigt som de kämpar mot varandra.

Det, i kombination med hur banan är utformad och att det finns många förare som ser sin chans att ta viktiga poäng givet sin startposition bäddar för en stökig start. Spa som bana har en historia av att omgärdas av olyckor i första svängen.

Alla mins Leclerc som kan ha räddats av sin Halo under sin debutsäsong. Eller Grosjeans våldsamma körning som föranledde att han blev avstängd ett race.

Dagens startfält i Belgien Grand Prix bäddar för bra underhållning

Med tanke på dagens startfält i Belgien GP kan vi få se rolig racing. Det kommer att vara flera bataljer runt om i fältet och många omkörningar. Låt oss bara hoppas att det blir just omkörningar – inte passeringar.

Racet kan komma att innehålla flera ledare. Jag har svårt att se hur Perez och Sainz drar ifrån övriga startfältet i Belgien på samma sätt som deras stallkamrater kan göra.

Därmed kan vi få se flera olika ledare och en variation i strategier. Just däcksvalen inför starten kan bli väldigt spännande.

Spa är känd som en omkörningsvänlig bana – vilket delvis har gett upphov till att så många valt att ta bestraffningar här – men frågan är hur man ställer sig till däcken. Kommer vissa att försöka åka lite längre initialt eller kommer man försöka sticka iväg på mjuka gummiblandningar?

Speltips på Spa

Det finns några spännande spelobjekt på racet på Spa. Inte minst i match-ups mellan förare, så kallad head 2 head (H2H). En som sticker ut är matchen i Aston Martin.

De båda förarna startar bredvid varandra i samma startled. Stroll står nia och Vettel befinner sig i den tionde rutan.

Spelbolaget Bethard erbjuder 1.86 på att Vettel besegrar Lance Stroll. Det tycker jag personligen ser spännande ut. Tysken har varit en klart starkare förare i år och bör rimligen kunna sätta kanadensaren på plats.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese