Hem » Sponsor Lämnar Verstappen & Haas i Samtal med Ny

Sponsor Lämnar Verstappen & Haas i Samtal med Ny

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Sponsorer är en av de främsta inkomstkällorna både för stall, förare och banor i Formel 1. Nu står det klart att en stor sponsor lämnar Verstappen efter att F1 säsongen 2023 är över.

Samma finansiär bidrar även till att få Nederländernas Grand Prix att gå runt, men även där avslutas åtagandena. Samtidigt jobbar Haas på att eventuellt plocka upp ytterligare en storsponsor.

Sponsor lämnar Verstappen & Nederländernas GP

Det finns två vägar in i Formel 1 för talangfulla racingförare. Utöver att ha en otrolig förmåga att köra racingbil så måste de även ha tillgång till kapital.

För att ta sig in i Formel 1 är något som inte är gratis och även vägen genom juniorkategorierna är kostsam. Därför är unga förare i behov av sponsorer som kan skjuta till kapital under vägen mot F1 och kanske köpa en plats i sporten.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Ett alternativ är att de tar sig in till juniorprogrammen hos stallen. Den vägen har exempelvis den svenska F3-föraren Dino Beganovic tagit och han är en del av Ferraris program.

Så varför yrar jag om betalförare och sponsorer åt juniorförare så här på lördag morgon? Jo, Max Verstappens första storsponsor, Jumbo, drar sig nämligen ur sina åtaganden.

Nått sin fulla potential

Jumbo är en matbutikskedja som är aktiv på den nederländska samt belgiska marknaden. Företaget logga har synts på den dubbla världsmästarens hjälm under de senaste tio åren, men nu är det slut på det.

Men det är inte bara Max som förlorar sin sponsor, Jumbo är även en av de främsta finansiärerna bakom F1 på Zandvoort. Årligen spenderar Jumbo 20€ miljoner, motsvarande 230 miljoner kronor, på att sponsra idrottsaktiviteter.

Tyvärr har företaget varit involverat i en penningtvättsskandal under den senaste tiden. Det medförde att VD:n Frits van Eerd tvingades avgå i oktober 2022.

Att en sponsor lämnar Verstappen ska dock inte bero på utredningen om penningtvätt. Själva säger Jumbo så här:

Vi vill inte ha något att göra med motorsport och misstankar. Vi har valt att avsluta sponsorskapet mellan Max Verstappen och Jumbo-Visma av helt andra orsaker. Sponsorskapet har medfört mycket varumärkesigenkännande, men vi har nu vunnit allt som finns att vinna där.”

Hur det kommer att påverka framtiden för Zandvoort återstår att se. Men, Max Verstappen lär det inte gå någon nöd på – han sägs ha en F1 lön på ungefär 55 miljoner USD per säsong.

Haas förhandlar med ny sponsor

Den enes död, den andres bröd lyder det gamla ordspråket – fullt så dramatiska kanske vi inte behöver vara. Fast – det finns en potentiell storsponsor som sniffar runt efter en ny partner.

Alfa Romeo har varit titelsponsor till Sauber de senaste åren. Enligt biltillverkaren har det varit ett fruktfullt samarbete och de ser gärna en närvaro i Formel 1.

Dessvärre har Sauber köpts upp av Audi, så att Alfa Romeo ska synas på den bilen framöver kommer inte på frågan. Därför avslutas det nuvarande sponsorskapet efter den pågående säsongen.

Men det finns andra alternativ för Alfa Romeo som kan komma att klamra sig fast i sporten.

Inledande diskussioner

Günther Steiner bekräftade att de två parterna hade haft inledande förhandlingar.

Dessa ska dock inte ha varit särskilt djupgående och Haas har redan en titelsponsor i form av MoneyGram. Men Alfa Romeo har hög relevans och det går att arbeta in flera namnsponsorer på samma gång.

Det har exempelvis Aston Martin gjort, vars fulla namn är “Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team“. De har lyckats klämma in två namnsponsorer och kanske kan Haas göra något liknande?

Günther Steiner stänger i alla fall inte den dörren. Inför Barcelona Grand Prix 2023 sa han som sagt att han har haft ett introduktionsmöte med VD:n för Alfa Romeo. Därutöver sa han så här:

MoneyGram är vår titelsponsor nu och för en lång tid framöver. Vi har ett kontrakt med dem och de är väldigt bra att jobba med… Det finns många möjligheter. Jag kan inte utesluta det [ett sponsoravtal med Alfa Romeo] men jag kan inte säga att det kommer att hända, för det är inte mitt beslut.”

Vidare sa Steiner att han inte visste om Haas kan tänka sig att lägga namnet Haas åt sidan i sin titel. Det är något som skulle behöva diskuteras med ägaren Gene Haas i sådant fall.

Fast, då måste en uppgörelse med Alfa Romeo vara lite närmare än bara ett introduktionssamtal.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

1 reaktion på ”Sponsor Lämnar Verstappen & Haas i Samtal med Ny”

  1. Hej.
    Någon sponsor som verkligen borde lämna det är Red Bull inte F1 stallet i första hand utan Ryssland. Om inte måste vi/journalister och övriga sätta press på Red Bull. Som Ukraina uttryckte det. Red Bull ”Ger Putin vingar”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 + 5 =