Hem » Spanien GP F1 Kval 2023: Regn väntar?

Spanien GP F1 Kval 2023: Regn väntar?

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-06-03

Lördagen den här helgen innebär Spanien GP F1 kval och vi har mycket att se fram emot. Den nya utformningen av banan har hyllats av förarna efter de fria träningspassen under fredagen.

Samtidigt finns det en krydda som kan öka underhållningsvärdet ordentligt – det hänger regn i luften. Men, risken är så klart att det även kan förstöra mycket av det roliga, men det kan krydda till resultatet.

Spanien F1 kval 2023 på TV

Kvalet till Spanien Grand Prix 2023 körs under eftermiddagen idag, lördag, klockan 16:00. ViaPlay och Viasat påbörjar sin sändning 15:40, 20 minuter före motorerna vrålar igång inför tidskvalet.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Janne Blomqvist kommenterar som alltid tillsammans bisittare och expert Björn Wirdheim.

Regn i luften

Det är något av en klyscha att regn kan reducera vikten av att ha en bra bil i F1. Istället ligger mer i händerna på föraren.

Visst, så kanske det är, men samtidigt sitter de bästa förarna i de bästa bilarna så det kanske inte har så stor inverkan trots allt?

Med det sagt så kan regnet påverka förutsättningarna på banan i så hög utsträckning att vädret faktiskt stökar om det annat ganska väntade resultatet.

Inför kvalet i Barcelona hänger regn i luften. Det regnar hela förmiddagen men solen bryter igenom.

Bild från YR med vädret från racingbanan i Barcelona inför Spanien GP F1 kval 2023

Enligt de nuvarande rapporterna ska regnet inte upphöra alls förens efter klockanhar passerat fem, även om solen kan kika emellan. Det innebär att vi kan få se några oväntade resultat, samtidigt som skickliga regn-förare och uppmärksamma ingenjörer kan komma att ha en avgörande roll.

Samtidigt kommer tur så klart att spela en större roll än vid torrt väglag.

Red Bull i täten?

Baserat på vad vi såg under gårdagen kommer Red Bull att fortsätta att vara i täten. Tyvärr – från en spänningssynpunkt – kommer troligtvis Max Verstappen att gynnas av regn relativt Perez.

Med det sagt så kanske vissa andra förare kan komma att dra nytta av situationen. Lance Stroll hade det visserligen svårt sist i regnet.

Men tidigare under karriären har han visat att han är kapabel att köra racingbil när det regnar. Eller får Alonso till ett riktigt bra varv och får starta från första ruta inför hemmafansen imorgon?

Oddsen ligger helt klart i Verstappens fördel, med Alonso som andrahands-favorit tätt följd av Perez.

Odds inför F1 kval i Barcelona 2023 från Bethard

Ovan hittar du de aktuella kval-oddsen från Bethard, 10:40 CEST idag lördag tredje juni.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese