Hem » Nya regeländringar Inför F1 2023 efter nytt möte

Nya regeländringar Inför F1 2023 efter nytt möte

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Igår klubbades nya regeländringar inför F1 2023 igenom. Detta efter ett möte i London där representanter de 10 Formel 1 stallen, FIA och andra intressenter träffades igår. De uppdaterade regelverket som träder i kraft den kommande säsongen innebär bland annat att fiaskot i Japan inte ska kunna upprepa sig.

Se Formel 1 med dess nya regeländringar 2023

Kanal

Prova nu

Allente

Viaplay

Nya regeländringar inför F1 2023

Det fanns ett uppenbart behov av att revidera regelverket i Formel 1 efter fjolårets fiasko i Japan där Verstappen blev världsmästare. Därför korrigerades texten där utfallet av ett förkortat eller icke avslutat race diskuteras.

Det innebär att full poäng inte kommer att delas ut vid händelser likt den i Japan ifjol. Istället kommer poängfördelningen till Formel 1 VM att justeras baserat på hur lång distans som har körts.

En annan nyhet som vi säkert kommer att notera är att regelverket för kommunikationen mellan föraren och ingenjören har förändrats. Hittills har den varit relativt strikt och det nya regelverket förbättrar kommunikationsförmågan.

Så här står det i pressmeddelandet från FIA:

“Kommissionen har beslutat sig för att godkänna förslaget om att lätta på regelverket rörande radiotrafik till och från föraren under hela tävlingen”

FIA – (Översatt citat)

Nya däck introduceras i F1 2023

I samband med att vi får se nya regeländringar i F1 2023 uppdaterar Pirelli däcken som kommer att användas vid vått väglag. Dessa förändringarna gäller från och med racet i Imola vilket är den sjätte tävlingen på racekalendern.

Den nya gummiblandningen fungerar utan att stallen behöver använda däcksvärmare.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Nya höjningar rörande budgettaket

Förra året diskuterades budgettaket flitigt. Det berodde främst på att Red Bull faktiskt bröt mot regelverket under säsongen 2021 vilket uppdagades.

I och med att det är rekordmånga tävlingar på årets racekalender har budgettaket ökat. För varje race som tillkommer efter 21 event adderas 1,8USD miljoner till budgettaket.

Det rättfärdigas delvis med att fler race kostar mer samt att det är fler så kallade “Fly-away race” i år. Dessa är dyrare för stallen och därmed anses en ökning av budgettaket i Formel 1 vara nödvändig.

Givet att det ursprungliga budgettaket 2023 är 135USD miljoner landar vi alltså på totalt 138,6USD miljoner, 1,4USD miljoner lägre än det tänkta taket i fjol.

Förändringar på fem banor

Qatar gör comeback på Formel 1 kalendern i år efter att ha varit frånvarande ifjol. Men det är inte på samma infrastruktur som under racet som hölls där 2021.

Lusail International är en av fem racingbanor som får besök av Formel 1 cirkusen i år som uppdateras. Nedan finner du hela listan:

  • Saudiarabien: På banan i Jeddah kommer stora ansträngningar att göras för att förbättra säkerheten genom att förändra blinda svängar.
  • Baku & Miami: Asfalten kommer att läggas om
  • Zandvoort: I Nederländerna kommer avståndet mellan varje depåbox att öka med 1,5 meter
  • Losail: I Qatar byggs nya faciliteter vid depån

Därutöver kommer användningen av DRS i Formel 1 race som arrangeras i Bahrain, Saudiarabien, Australien, Azerbajdzjan samt Miami att korrigeras. Syftet är att förbättra racingen genom att underlätta, alternativt försvåra, omkörningar med hjälp av den öppna bakvingen.

Vill du lägga ett bet på något av de här racen? Varför inte spana in utbudet hos Bethard och stötta F1Sverige?

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − tre =